CHP'li Ömer Fethi Gürer: 'Çiftçinin borcu 5 yılda 8 kat arttı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan kredi borçları ve yetersiz destekler nedeniyle zor durumda olduğunu belirtti. Gürer, 2020'de 111 milyar lira olan çiftçi borcunun 2024'te 886 milyar liraya ulaştığını vurgulayarak, banka borçlarının ertelenmesi ve desteklerin zamanında verilmesi gerektiğini söyledi.

Şubat 22, 2025 - 10:55
CHP'li Ömer Fethi Gürer: 'Çiftçinin borcu 5 yılda 8 kat arttı'
CHP'li Ömer Fethi Gürer: 'Çiftçinin borcu 5 yılda 8 kat arttı'

Çiftçinin bankalara olan borcu 8 kat arttı

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun 5 yılda 8 kat artarak 886 milyar lirayı aştığını belirtti. Gürer, "2020 yılında 111 milyar 216 milyon lira olan çiftçi borcu, bugün 886 milyar 627 milyon liraya ulaştı. Borcu olmayan çiftçi kalmadı. Çiftçiler, üretimi sürdürebilmek için kredi kullanmaya mecbur bırakıldı" dedi.

Destekler yetersiz ve geç veriliyor

Gürer, çiftçilere verilen desteklerin hem yetersiz olduğunu hem de zamanında ödenmediğini ifade ederek, "Tarım ve Orman Bakanı geçen yılın desteklerinin hesaplara yatırıldığını açıkladı. Ancak bu yılın desteği gibi gösterildi. Oysa milli gelirin yüzde 1’i çiftçiye verilmeliydi. Geçen yıl 411 milyar lira destek verilmesi gerekirken, sadece 91 milyar lira destek sağlandı. Üstelik bu destekler de üretimin başında ya da sonunda değil, çok geç veriliyor. Ağustos ayında tamamlanan hasat için destekler yeni yatırıldı" şeklinde konuştu.

'Milli gelirin yüzde 1’i çiftçiye verilmiyor'

Çiftçilere, yasaya uygun şekilde milli gelirin yüzde 1’i oranında destek verilmesi gerektiğini belirten Gürer, "Bu yıl 615 milyar lira destek verilmesi gerekirken, vaat edilen miktar 135 milyar lirada kaldı. Mazot, gübre, tohum, ilaç, kira, işçilik ve elektrik maliyetleri hızla artarken çiftçinin geliri yerinde sayıyor. Çiftçilerin banka borçları en az iki yıl ertelenmeli ve faizleri silinmelidir" ifadelerini kullandı.

Düşük alım fiyatları çiftçiyi zorluyor

Üretim maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen alım fiyatlarının düşük tutulduğunu söyleyen Gürer, "Buğday için geçen yıl sadece yüzde 12, arpa için yüzde 3 artış verildi. Bu oranlar, enflasyonun çok altında kaldı. 2024 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, hububat üretimi 3,3 milyon ton, buğday üretimi ise 1,2 milyon ton düştü. Çiftçinin desteklenmemesi ithalatı artırıyor. Türkiye, yıllık ortalama 20-22 milyon ton buğday üretirken, yurt dışından 10 milyon ton buğday ithal ediyor. Kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktan çıkıp ithalatçı hale geldik" dedi.

Tarımda doğru planlama şart

Türkiye’nin tarımda sürdürülebilirlik için doğru politikalar üretmesi gerektiğini belirten Gürer, "Çiftçinin hali perişan. Küçük üreticiler hızla tarımdan çekiliyor. Girdi maliyetleri azaltılmalı, gübre ve yem sübvanse edilmeli, mazottan ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır" çağrısında bulundu.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI