COP29’da Türkiye’nin İklim Vizyonu: 2053 Hedefleri ve Küresel Çözümler
Bakan Murat Kurum, COP29’da Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefini ve 18 sektörde belirlenen 89 stratejiyi içeren Uzun Dönem Yol Haritası’nı tanıttı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29), Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadeleye dair yol haritasını açıkladı. Konferansta, Türkiye’nin enerji, sanayi, ulaşım, tarım, atık ve arazi kullanımı gibi öncelikli sektörleri kapsayan 18 sektörde 89 stratejiye dayalı Uzun Dönem Yol Haritası detaylandırıldı.
Türkiye’nin Hedefleri ve Stratejileri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılacağını belirten Bakan Kurum, şu hedefleri vurguladı:
- Yenilenebilir enerjinin payı %50’ye, nükleer enerjinin payı ise %30’a çıkarılacak.
- 7.000 kilometrelik demiryolu hattı inşa edilerek lojistikte temiz ulaşım artırılacak.
- Elektrikli araç sayısı 4,2 milyona ulaşacak.
- Tarım sektöründe organik tarım oranı artırılacak, biyogaz tesisleri yaygınlaştırılacak.
- Atık geri kazanım oranı %70’e çıkarılacak ve düzenli depolama sona erecek.
Bakan Kurum, emisyon azaltım hedefleri kapsamında çimento, demir-çelik ve alüminyum gibi sektörlerde karbon salınımının sıfıra yaklaştırılacağını açıkladı. Tarımsal sulamada verimliliğin artırılması, şehirlerde iklim dirençli yapıların geliştirilmesi gibi uygulamaların da yaygınlaştırılacağına dikkat çekti.
“İklim Finansmanı Adil Bir Dünya İçin Şart”
Kurum, iklim finansmanına erişimin kolaylaştırılmasının önemine değinerek, COP29’un bu konuda bir dönüm noktası olmasını beklediklerini belirtti. İklim Kanunu’nun da bu yıl içinde çıkarılmasının planlandığını açıkladı.
COP31 Başkanlığı Adaylığı
Türkiye’nin COP31’e ev sahipliği yapma hedefini açıklayan Bakan Kurum, bu süreçte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında köprü görevi göreceklerini ve iklim adaleti için çalışacaklarını ifade etti.
Bu adımlar, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlılığını ve küresel iş birliği için üstleneceği lider rolünü bir kez daha ortaya koydu.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI