FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan (GFCM) Türkiye’ye 4. Kez “Tam Uyum Ödülü”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinde sürdürülebilir yöntemler benimseyen Türkiye’nin, FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından üst üste dördüncü kez "Tam Uyum Ödülü"ne layık görüldüğünü açıkladı. Türkiye’nin uluslararası standartlara uyum konusundaki başarısı ve veri yönetimindeki örnek performansı vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çatısı altında faaliyet gösteren Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM), Türkiye'yi üst üste dördüncü kez "Tam Uyum Ödülü" ile onurlandırdı. İtalya'nın Roma kentinde düzenlenen 47. GFCM oturumunda alınan kararla Türkiye'nin balıkçılık sektöründeki sürdürülebilirlik ve koruyucu yaklaşımları uluslararası düzeyde takdir edildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin ulusal düzenlemelerinin uluslararası standartlara uyumu ve veri gönderimi süreçlerindeki örnek performansının bu başarıyı getirdiğini belirtti. Yumaklı, balıkçılık sektöründe hem avcılık hem de yetiştiricilik alanında yapılan üretim planlamaları sayesinde, sürdürülebilir bir yönetim modelinin uygulanmaya başlandığını açıkladı.
Türkiye, Akdeniz levreği, çipura ve gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde dünya liderleri arasında yer alıyor. Ayrıca, toplam su ürünleri üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 2023 yılında 1 milyon tonu aştı. Türkiye, 100'e yakın ülkeye 1,7 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirerek bu alandaki güçlü konumunu pekiştirdi.
Yumaklı, sürdürülebilir balıkçılık yönetimi için denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, yasa dışı avcılığın önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla alınan önlemleri de detaylandırdı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI