Hedefimiz: Teknoloji Üretiminde ve Geliştirmede Devler Ligi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 22 yılda sıfırdan inşa edilen Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin Türk girişimcilik vizyonuna çarpan etkisi yarattığını söyledi. İstanbul’da gerçekleşen “Corporate ve Startup Day 2024” etkinliğinde konuşan Kacır, Türkiye’nin 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişimi hedeflediğini belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul’da düzenlenen “Corporate ve Startup Day 2024” etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Ar-Ge ve girişimcilik alanında kat ettiği mesafeye dikkat çekerek, ülkeyi teknoloji üretiminde devler ligine taşımayı hedeflediklerini vurguladı.
Ar-Ge ve Teknoloji Ekosisteminde Çarpan Etkisi
Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sıfırdan inşa ettiğini ve bu yapı sayesinde teknoloji girişimciliğinde önemli bir sıçrama yakaladığını belirtti. Türkiye genelinde teknopark sayısının 2’den 104’e çıkarıldığını ve buralarda 11 binden fazla teknoloji girişiminin faaliyet gösterdiğini aktaran Kacır, “Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizde müteşebbislerimiz, Ar-Ge kültürünü güçlü şekilde benimsemiş durumda.” dedi.
Dünya Birinciliği ve Yerli Üretim
Türkiye’nin insansız hava aracı üretiminde dünya birincisi olduğunu ifade eden Kacır, yerli ve milli otomobil Togg’un elektrikli, bağlantılı ve akıllı araç olarak yollarda olduğunu belirtti. “Türkiye’nin mühendisleri imkânsız denileni başarıyor, girişimcilerimiz küresel başarı hikâyeleri yazıyor.” diye konuştu.
88 Milyar Liralık Sermaye Fonu
Son yıllarda girişimcilik ekosistemine yönelik finansal desteklerin artırıldığını belirten Kacır, fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla 4,1 milyar TL kamu kaynağıyla 88 milyar TL sermaye fonu oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BİGG) ile 2 bin 378 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük edildi.
Turcorn 100 Programı
Bakan Kacır, “Turcorn 100 Programı” kapsamında teknoloji girişimciliğini desteklemek amacıyla kapsamlı bir destek programı başlatıldığını ve 2030 yılına kadar Türkiye’den 100 bin teknoloji girişimi çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Şu anda 7 Türk teknoloji girişiminin milyar dolar değerlemeyi aşarak “Turcorn” statüsüne ulaştığını belirtti.
Terminal İstanbul ve Tech Visa Programı
Atatürk Havalimanı terminalinde kurulacak “Terminal İstanbul” projesiyle Türkiye’nin en büyük teknoparkı ve teknoloji girişimcilik merkezi hayata geçiriliyor. Ayrıca, “Türkiye Tech Visa Programı” ile yenilikçi teknoloji girişimcilerine uzun süreli çalışma ve oturma izni sağlanıyor.
Devler Ligi Hedefi
Kacır, girişim ekosisteminin olgunlaşma evresine girdiğini ve Türkiye’nin teknoloji üretimi ve geliştirmesinde devler ligine taşınmasını hedeflediklerini vurguladı. “2030 yılına kadar Türkiye’den 100 girişimin milyar dolar değerlemeyi aşmasını sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI