Mayın avcısı yerli su altı robotu STM NETA 300 deniz testlerine başladı

STM tarafından geliştirilen yerli ve otonom su altı aracı STM NETA 300, Türk Donanması için mayın tespiti, arama-kurtarma ve çevresel analiz görevlerinde kullanılmak üzere deniz testlerine başladı. Sualtı görevlerinde yüksek doğrulukla çalışabilen bu robotik araç, hem askeri hem de sivil alanlarda çok yönlü görevler üstlenecek.

Mayıs 14, 2025 - 14:10
Mayın avcısı yerli su altı robotu STM NETA 300 deniz testlerine başladı


Yerli üretim su altı aracı denize indi
Savunma sanayisinde faaliyet gösteren STM, yerli ve milli teknolojilerle geliştirdiği insansız otonom su altı aracı STM NETA 300’ün deniz testlerine başlandığını duyurdu. Cihaz, Türk Donanması tarafından mayın tespitinde aktif olarak kullanılacak.

Sualtı mayınlarını tespit edecek
STM NETA 300, özellikle mayın tehdidinin bulunduğu alanlarda, yandan taramalı sonar ve boşluk doldurma sonarı ile yüksek doğrulukta taramalar yapacak. Araç, su altında otonom olarak seyrederek mayın benzeri nesneleri hızlı ve etkili şekilde tespit edip sınıflandırabilecek. Böylece hem gemilerin hem de personelin güvenliği sağlanacak.

Arama-kurtarma ve keşif görevlerine uygun
Geniş alanları tarayabilen STM NETA 300, arama-kurtarma operasyonlarında da kullanılabilecek. Hassas navigasyon sistemleri sayesinde batıklar ve hedeflerin tespitinde yüksek doğrulukta veri toplanabilecek. İstihbarat, keşif ve gözetleme gibi askeri harekatlarda görev alacak olan araç, liman savunması ve denizaltı savunma harekatlarını da destekleyebilecek.

Sivil görevlerde de kullanılabilecek
STM NETA 300’ün modüler yapısı, onu askeri kullanım dışında sivil görevler için de uygun hale getiriyor. Deniz tabanı incelemeleri, çevresel değerlendirmeler, boru hatlarının gözlemi, jeofizik araştırmalar ve deniz arkeolojisi gibi pek çok alanda görev alabilecek.

Teknik özellikleri neler?
STM NETA 300, ailenin ilk üyesi olarak tasarlandı. İki kişi tarafından taşınabilecek kadar kompakt olan araç, 300 metre derinliğe kadar dalış yapabiliyor. Maksimum 5 deniz mili hızla hareket edebilen cihaz, batarya desteğiyle 24 saate kadar su altında görev yapabiliyor. İsmini ise denizcilikte 'düzgün, emniyetli ve her zaman hazır' anlamına gelen 'NETA' kelimesinden alıyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI