Şeref Malkoç: 'Toplumun taleplerini karşılayacak bir anayasa inşa etmeliyiz'
Samsun’da düzenlenen 'Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi' tanıtımında konuşan Şeref Malkoç, yeni anayasanın toplumun taleplerine uygun, insan haklarını esas alan ve hukuku üstün tutan bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Malkoç, muhalefetin yeni anayasa talebinde daha etkin olması gerektiğine dikkat çekti.
Samsun’da İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) tarafından hazırlanan 'Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Eski Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, eski Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Baro Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse katıldı.
Eski Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 1982 Anayasası’nın yürürlükteki en uzun anayasa olduğunu belirterek, yeni bir anayasa ihtiyacını vurguladı. Malkoç, “1982 Anayasası, yapıldığı günden bu yana sürekli eleştirilen, değişiklik talepleri dile getirilen bir metindir. Şimdiye dek birçok değişiklik yapıldı ancak anayasa tartışmaları bitmedi. Toplumun taleplerini karşılayacak, insan haklarını esas alan ve hukuku üstün tutan katılımcı bir anayasa yapmamız gerekiyor” dedi.
Yeni Anayasanın Muhalefet Tarafından Daha Çok Talep Edilmesi Gerekiyor
Şeref Malkoç, yeni anayasa çalışmalarının toplumun talepleri doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini belirtti. Mevcut anayasanın iktidar açısından avantajlar sunduğunu ifade eden Malkoç, “Bugünkü anayasa, mevcut hükümete geniş yetkiler sağlıyor. Normalde böyle bir anayasanın iktidar tarafından değiştirilmesinin talep edilmesi beklenmez. Ancak burada asıl talebi muhalefet partilerinin dile getirmesi gerekiyor” dedi. Malkoç, mecliste yaşanan tıkanıklıkların millet iradesi ile aşılabileceğini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Vurgusu
Malkoç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye açısından isabetli bir tercih olduğunu belirtti. “Bu sistem, hükümet krizlerini önlemiş ve istikrar sağlamıştır. Eksikliklerin düzeltilmesi gerekiyor ancak bu sistem 21. yüzyıl hedefleri için uygun bir modeldir. Millet, 2017 anayasa değişikliğini 2018 ve 2023 seçimlerinde onaylamıştır. Artık bundan geri dönüş yoktur” ifadelerini kullandı.
Tanıtım programı, konuşmaların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümü ile sona erdi.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI