13 ölümcül hastalığa karşı ücretsiz aşı fırsatı: Bakanlık bağışıklama seferberliği başlattı

Dünya Aşı Haftası kapsamında açıklama yapan Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Türkiye'de çocukluk döneminde uygulanan ücretsiz aşılarla 13 bulaşıcı hastalığa karşı koruma sağlandığını belirtti. Sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı da vatandaşların Sağlıklı Hayat Merkezlerinden doğru bilgi alabileceği vurgulandı.

Nisan 30, 2025 - 13:12
13 ölümcül hastalığa karşı ücretsiz aşı fırsatı: Bakanlık bağışıklama seferberliği başlattı


Dünya Aşı Haftası kapsamında bağışıklama çağrısı
Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası kapsamında, aşılamanın önemi vurgulanarak daha fazla çocuğun ve yetişkinin önlenebilir hastalıklardan korunması hedefleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1974’te başlatılan ve Türkiye'de 1981’den bu yana uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) ile bulaşıcı hastalıklarla mücadele sürdürülüyor.

13 bulaşıcı hastalığa karşı ücretsiz aşı uygulanıyor
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen program çerçevesinde, çocukluk döneminde ücretsiz olarak uygulanan aşılar; difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza Tip B ve pnömokok hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

'Aşının gücüyle birçok hastalığı gündemden çıkardık'
Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Dünya Aşı Haftası temasının bu yıl 'Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün' olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye'nin aşı programını etkin biçimde yürüttüğünü belirten Demirkol, "1981 yılından beri uyguladığımız ücretsiz aşı uygulamasıyla çocuk felci gibi büyük problemler doğurabilecek hastalıklar artık toplumda görülmüyor, bu durum aşının gücünü göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Gebelik döneminde Tdab aşısı uygulaması başladı
Demirkol, son dönemde uygulamaya alınan tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısının da her gebelik döneminde tek doz olarak verildiğini hatırlattı. 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ile 2008’den bu yana kullanılan 5 bileşenli karma aşının, 6 bileşenli şekilde uygulanmaya başlandığı da belirtildi.

Yanlış bilgiye karşı sağlık okuryazarlığı eğitimi
Aşı karşıtlığının sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerle arttığına dikkat çeken Demirkol, vatandaşların Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve kurulan Sağlıklı Hayat Akademilerinde aşıyla ilgili doğru bilgilere ulaşabileceğini bildirdi. Aşıya yönelik tereddütlerin önlenmesi için bilimsel verilerle hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye bağışıklama alanında örnek ülke
Demirkol, Türkiye’nin dünya genelinde bağışıklama uygulamalarıyla örnek gösterildiğini belirterek, "Aşının güçlü ve sağlıklı bir toplumun temeli olduğuna inanıyoruz. Güçlü toplum için mutlaka aşı diyoruz" dedi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI