CHP’li Murat Emir: ‘Meclis’in saygınlığını koruyun, göstermelik yasalarla ülke yönetilmez!’
CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Meclis araştırma komisyonlarının dikkate alınmadığını ve hükümetin yasama süreçlerini ciddiye almadığını belirtti. Kartalkaya Yangın Komisyonu’na ifade vermeyen Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sorumluluktan kaçtığını söyleyen Emir, "Bu Meclisin saygınlığı varsa, Bakan Komisyona gelip sorulara cevap vermelidir" dedi. Siber güvenlik yasasında iktidarın otoriter denetim mekanizması kurduğunu, iklim yasasının ise boş maddelerle geçirilmeye çalışıldığını ifade eden Emir, "Çağdaş yasalar yapmak yerine korku yasaları çıkarıyorsunuz, bu Meclis’in buna direnmesi gerekir" diye konuştu.

‘Turizm Bakanı neden Meclis’ten kaçıyor?’
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Kartalkaya Yangın Komisyonu’na ifade vermeyen Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sorumluluktan kaçtığını belirterek, "İç Tüzük 105 çok açık. Komisyonun çağırma yetkisi var ve çağrılan herkes gelip hesap vermek zorunda. Bakanın gelip burada 78 kişinin neden öldüğünü açıklaması gerekmez mi?" ifadelerini kullandı.
‘Siber güvenlik yasasıyla otoriter bir denetim mekanizması kuruluyor’
AK Parti’nin getirdiği siber güvenlik yasasını da eleştiren Emir, "Veri sızıntısı olursa iki ila beş yıl hapis cezası getirilmek isteniyor. Ama buna kim karar verecek? Savcılar. Birilerini susturmak için kullanılan dezenformasyon yasasından sonra şimdi de muhalif sesleri baskı altına alacak yeni bir yasa ile karşı karşıyayız" dedi.
‘Hükümetin iklim yasası bomboş’
İklim yasasının içeriğinin yetersiz olduğunu belirten Emir, "Meclis araştırma komisyonlarının 860 sayfalık raporları var, içinde onlarca öneri var ama iklim yasasına baktığınızda, hiçbir somut adım yok. Sadece tanımlar var, ama içleri bomboş. Türkiye’nin çağdaş bir çevre politikasına ihtiyacı var, bu göstermelik yasalarla değil" dedi.
‘Muhalefet direnmek zorundadır’
CHP olarak siber güvenlik ve iklim yasası gibi konularda direnmeye devam edeceklerini vurgulayan Emir, "Bu ülke göstermelik yasalarla değil, gerçek reformlarla yönetilmelidir. Türkiye’nin 2053 sıfır emisyon hedefine ulaşmasını istiyorsanız, raflarda duran raporları açın, Meclis’in emeklerini çöpe atmayın" dedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI