İsrail’den Suriye’ye yeni hava saldırısı: Şam ve güney hedef alındı
İsrail savaş uçakları, Şam’ın güneyindeki askeri noktaları hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırı, Suriye’de toplanan Ulusal Diyalog Konferansı’nın ardından gerçekleşti. İsrail, operasyonun güvenlik tehdidine karşı gerçekleştirildiğini savunurken, Ankara bölgedeki askeri müdahaleleri ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

İsrail savaş uçakları, önceki gece Suriye’nin başkenti Şam’ın güneyinde bulunan askeri hedefleri vurdu. Saldırı, Suriye’de yeni yönetimin ilk politik adımlarından biri olarak görülen Ulusal Diyalog Konferansı’nın hemen ardından gerçekleşti.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, saldırıların Suriye ordusunun İsrail işgali altındaki tampon bölgeye yönelik ihlallerini engellemek amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. İsrail ordusu ise Suriye’nin güneyindeki askeri varlığın İsrail için güvenlik tehdidi oluşturduğunu öne sürdü.
Netanyahu’dan ‘kalıcı’ mesaj
Amerikan-İsrail Siyasi Eylem Komitesi’nin (AIPAC) Washington’daki toplantısına video konferansla katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Suriye’nin güneyinde kontrol ettiği bölgelerde kalıcı olacağını söyledi. Netanyahu ayrıca, bölgenin silahsızlandırılması gerektiğini savundu.
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Brüksel’deki AB-İsrail Ortaklık Konseyi toplantısında, Suriye’nin yeni yönetimini ‘İdlib’den gelip Şam’ı zorla ele geçiren İslamcı bir grup’ olarak tanımladı.
Ankara’dan sert tepki
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in Suriye’deki askeri operasyonlarını eleştirerek, bu müdahalelerin ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti. Fidan, İsrail’in bölgedeki askeri varlığını genişletme çabasına dikkat çekerek, ‘Lübnan ve Suriye’deki işgalin, saldırganlığın ve bölgesel egemenliğe yönelik ihlallerin son bulması gerektiğini’ vurguladı.
Gazze’de rehine krizi sürüyor
Öte yandan, İsrail ve Hamas, Mısır’ın arabuluculuğuyla yeni bir esir takası konusunda anlaşmaya vardı. Bu kapsamda, İsrail’in serbest bırakması beklenen 620 Filistinli tutuklu, Hamas’ın teslim edeceği 4 İsrailli rehinenin cenazesi karşılığında salıverilecek.
Ancak, Netanyahu hükümetinin kalıcı bir ateşkes sağlamak yerine mevcut durumu sürdürmek istediği iddia edildi. Financial Times’a göre İsrail, ikinci aşamaya geçmek yerine mevcut esir takası sürecini uzatmayı tercih ediyor. Washington Post’un haberine göre ise İsrail güvenlik yetkilileri, Gazze’de savaşın devam etmesi konusunda hükümete karşı direnç gösteriyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI