İstanbul’un hafriyat tekeli iddiası: Aylık 1,5 milyar lira kamu zararı ortaya çıktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında, hafriyat ve döküm sahalarının tekelleştirildiği ve bu yolla kamu kaynaklarının aylık 1,5 milyar lira zarara uğratıldığı iddia edildi. Tanık ifadelerinde, usulsüzlüklerin belediye denetiminde gerçekleştiği, gelirlerin şahsi hesaplara aktarıldığı ve sistemli bir para kaçırma düzeni kurulduğu ileri sürüldü.

Hafriyat döküm sahaları mercek altında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında yeni bir boyut ortaya çıktı. İnşaat, hafriyat ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren tanık Ö.K.'nin ifadesine göre, İBB’nin hafriyat ve döküm sahası işleri 6 yıl önce tekelleştirildi. Bu tekelleşmenin başında ise Murat Gülibrahimoğlu'nun olduğu öne sürüldü.
'Fahiş fiyatlarla sütre yaptırıldı' iddiası
Tanığın beyanlarına göre, İSFALT tarafından verilen sütre işleri fahiş fiyatlarla yapıldı. Söz konusu sütrelerle çevrili alana sadece Gülibrahimoğlu’na döküm izni verilerek, belediyeye ait sahaların kontrolünün bu kişiye devredildiği belirtildi.
Belediyeden özel hesaba para aktarımı
Ö.K., hafriyat ve döküm gelirlerinin eskiden belediye hesabına yatırıldığını ancak son yıllarda bu paraların doğrudan şahsi hesaplara aktarıldığını belirtti. İfadeye göre, naylon faturalarla para dışarı çıkarılıyor, vergiden kaçınılıyor ve gelirler Fatih Keleş ile Tuncay Yılmaz gibi isimlere nakit olarak yönlendiriliyor.
Yurt dışına kaçtı, faaliyete devam etti
Firari durumdaki Gülibrahimoğlu’nun faaliyetlerine yurt dışında olmasına rağmen devam ettiği öne sürüldü. ‘Kuzey İstanbul Modern İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ üzerinden hafriyat işlerini sürdürdüğü, ‘Güney Cebeci’ firması aracılığıyla da orman sahalarında taş kırımı yaptığı iddialar arasında yer aldı.
Mal varlığına el konuldu
Gülibrahimoğlu'nun hafriyat işlerinden günlük 1 milyon dolar gelir elde ettiği, bu geliri kendi ve yakın çevresindeki hesaplara aktardığı ifade edildi. Bu nedenle şirketi Güney Cebeci Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş., şahsi mal varlıkları, banka hesapları ve kripto varlıklarına el konuldu.
Tanık: 'Aylık kayıp 1,5 milyar lira'
Tanık Ö.K., Çiftalan’daki kum ocağında da benzer usulsüz işlemler yapıldığını, belediyenin bu faaliyetlere göz yumduğunu ve bu durumun İstanbul halkının zararına olduğunu belirtti. Belediye iştiraklerinin dahi bu kişiden mıcır almaya yönlendirildiği, kamu gelirlerinde ise aylık yaklaşık 1,5 milyar lira kayıp oluştuğu ileri sürüldü.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI