İYİ Partili Hakan Şeref Olgun: ‘Siber Güvenlik Yasası, mülkiyet hakkına tehdit oluşturuyor’
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Meclis’te yaptığı konuşmada Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ne sert tepki gösterdi. Olgun, teklifin iktidarın dijital varlıklar üzerinde keyfî yetkiler edinmesine olanak tanıdığını belirterek, ‘Bu düzenleme, Anayasa’ya, mülkiyet hakkına ve masumiyet karinesine aykırıdır’ dedi.

‘Mülkiyet hakkı belirsizleştiriliyor’
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Meclis Genel Kurulu’nda Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin 15. maddesi hakkında konuştu. Olgun, bu düzenlemenin devletin ‘siber güvenlik’ adı altında mülkiyet hakkına el koymasına olanak sağladığını belirterek, ‘Dijital varlıklara el konulması için net bir çerçeve yok. Yargı kararı olmadan el konulan mallar kamuya devredilebilecek. Bu, hukukun üstünlüğü ilkesiyle bağdaşmaz’ dedi.
‘Bu yasa güvenliği değil, iktidarın kontrolünü artırıyor’
Teklifin savunucularının yasayı büyük bir kazanım gibi sunduğunu belirten Olgun, ‘Öyle anlatıyorlar ki sanırsınız interneti yeniden keşfettiler. Ama gerçek şu ki bu teklif, güvenliği artırmak yerine, iktidarın dijital alandaki denetimini genişletmeyi amaçlıyor’ ifadelerini kullandı. Olgun, yasa kapsamında kişisel verilerin korunacağı iddialarına da tepki göstererek, ‘Eğer veriler güvende olsaydı, milyonlarca vatandaşın kimlik bilgileri geçmişte internete sızmazdı’ dedi.
‘Eleştiriyi cezalandıran bir hukuk sistemi mi olur?’
İktidarın eleştirileri susturma politikasını sürdürdüğünü söyleyen Olgun, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında ‘yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla iddianame hazırlandığını hatırlattı. ‘Bu kişiler ne söyledi de suç işledi? Eleştiriyi cezalandıran bir hukuk düzeni mi olur?’ diye soran Olgun, dezenformasyon yasalarının muhalifleri susturmak için kullanıldığını savundu.
‘Meclis devre dışı bırakıldı’
Olgun, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın Meclis görüşmeleri tamamlanmadan, 8 Ocak 2025’te Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulduğunu belirtti. ‘İktidar, her zamanki gibi Meclisi bir noter gibi kullanıyor. Yasama sürecine bile tahammülleri yok’ diyen Olgun, teklifin keyfî müdahalelere zemin hazırladığını vurguladı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI