Karbon depolama tesisleri 5 yılda ikiye katlandı: 2032'ye kadar 334 yeni proje yolda

Karbondioksit salımını azaltmak için kullanılan karbon yakalama ve depolama tesislerinin sayısı 2020’den bu yana dünya genelinde iki kat artış gösterdi. ABD, Çin ve Kanada'nın liderliğinde 40 yeni tesisin inşası sürerken, geliştirme aşamasındaki 334 proje 2032 yılına kadar tamamlanmayı hedefliyor.

Nisan 30, 2025 - 12:10
Karbon depolama tesisleri 5 yılda ikiye katlandı: 2032'ye kadar 334 yeni proje yolda


Karbon emisyonunu azaltmak için teknolojik çözümler yaygınlaşıyor
Karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik geliştirilen karbon yakalama ve depolama teknolojisi; çimento, demir-çelik, hidrojen, kimyasal, etanol ve gübre üretimi gibi sanayi kollarının yanı sıra fosil yakıt ve atık temelli enerji üretim tesislerinde yoğun olarak kullanılıyor. Bu teknolojiyle, termik santral ve fabrika bacalarından çıkan emisyonlar atmosfere ulaşmadan önce yakalanarak, yer altındaki uygun jeolojik alanlara taşınıyor ve burada depolanıyor.

Emisyonlar yer altında güvenli alanlarda tutuluyor
Karbon depolama için yerin 800 metre altındaki geçirimsiz kayaçlar, gözenekli ve geçirgen jeolojik yapılar tercih ediliyor. Bu bölgeler genellikle terk edilmiş petrol ve gaz sahaları, kömür yatakları ya da doğal geçirimli yapılar olarak tanımlanıyor. Bu sistem sayesinde, atmosferdeki karbondioksit oranı büyük ölçekte azaltılabiliyor.

ABD, Çin ve Kanada başı çekiyor
Küresel Karbon Yakalama ve Depolama Enstitüsünün raporuna göre, 2020 yılında 26 olan aktif tesis sayısı, 2024 itibarıyla 50’ye ulaştı. En fazla tesise sahip ülke olan ABD, 19 aktif tesisle lider konumda yer alıyor. Onu 14 tesisle Çin ve 7 tesisle Kanada takip ediyor. Norveç ve İzlanda’da 2’şer, Macaristan, Brezilya, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya’da ise 1’er tesis bulunuyor.

40 yeni tesisin yapımı sürüyor
Dünya genelinde karbon yakalama ve depolama kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlar devam ediyor. Şu anda 14 ülkede 40 yeni tesisin inşası sürüyor. Bu projelerin 11’i ABD’de, 5’er tanesi ise Çin, Kanada ve Hollanda’da bulunuyor. Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Danimarka da ikişer projeyle sürece dahil olurken; Umman, Avustralya, İzlanda, Papua Yeni Gine, Suudi Arabistan ve Malezya’da da 1’er proje inşaat aşamasında.

334 yeni proje geliştirme aşamasında
Geliştirme sürecindeki 334 projenin, gerekli onayların ardından 2032 yılına kadar tamamlanarak faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu gelişmeler, ülkelerin net sıfır karbon hedeflerine ulaşmasında karbon yakalama ve depolama sistemlerinin stratejik önemini artırıyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI