Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: ‘Medya artık çocuklarımız için zehirli içerikler üreten bir platform hâline dönüştü’
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, RTÜK tarafından düzenlenen ‘Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi’nde medya içeriklerinin çocuklar ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Medyanın mevcut haliyle ‘dördüncü kuvvet’ olmaktan uzaklaştığını belirten Tekin, medya okuryazarlığının eğitim sistemindeki önemine vurgu yaptı.

‘Medya dördüncü kuvvet olmaktan uzaklaşıyor’
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından düzenlenen ‘Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi’ne katıldı. Zirvede yaptığı konuşmada medyanın toplum üzerindeki etkilerine dikkat çeken Tekin, geçmişte yapılan çalıştaylarda sıkça gündeme gelen ‘Medya böyle devam ettiği sürece dördüncü kuvvet mi?’ sorusunu hatırlattı.
Zirvenin sonuç raporundaki maddelerin uzun süredir tartışıldığını ifade eden Tekin, medya içeriklerinin çocuklar ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik eleştirilerde bulundu.
‘Zehirli içerikler üretiliyor’
Tekin, “Bugün gelinen noktada ben aslında karşı tarafınızda yer alan bir kişiyim. Üretilen içeriğin artık çocuklarımız ve toplumumuz açısından, ChatGPT’nin önerdiği değerler açısından sorun ürettiğini gördüğümüz için diyoruz ki çocuklarımıza bu anlamda bağımlılıktan uzaklaşın. Bu anlamda bağımlı olmayın çünkü medya, bırakın dördüncü kuvvet olmayı, tırnak içinde söylüyorum, kimse yanlış anlamasın ama genelde kötü şeyler ön plana çıktığı için artık çocuklarımız açısından zehirli içerikler üreten bir platform hâline dönüştü ve hepimiz bundan muzdaribiz.” dedi.
‘Güçlü medya olmazsa bilinçli toplum da olmaz’
RTÜK’ün düzenlediği zirvenin önemine vurgu yapan Tekin, “Böyle devam edersek, böyle sürerse güçlü bir medyamız olmayacak. Doğal olarak bilinçli bir toplum hayalimizden uzaklaşacağız ve en nihayetinde de ülke olarak zayıflamış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Toplumun her kesiminden destek beklediklerini dile getiren Tekin, “Bu sadece medya için geçerli değil. Toplumsal alanın her noktasında temsil ettiğimiz roller itibarıyla mesleğimize ve temsil ettiğimiz değerlere saygılı davranmak durumundayız.” dedi.
‘Medya okuryazarlığı sistemin merkezinde’
Konuşmasında medya okuryazarlığına da değinen Tekin, bu konunun ilk kez eski Bakan Nabi Avcı döneminde gündeme geldiğini hatırlattı. 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulamaya konan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde sistem okuryazarlığı kavramının merkezde olduğunu vurguladı. Bu sistem içinde medya okuryazarlığının önemli bir başlık olduğunu belirtti.
‘Toplumun tüm kesimleri sürece dahil olmalı’
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden RTÜK ile iş birliği içinde içerikler ürettiklerini aktaran Tekin, “Çocuklarımızın medyayı sağlıklı kullanmaları, bağımlı olmadan medyadan faydalanabilmeleri için eğitim sürecimizin bir unsuru olarak değerlendirebileceğimiz çalışmaları birlikte yürütüyoruz.” dedi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve kurul üyelerine teşekkür eden Tekin, toplumun tüm kesimlerinden destek beklediklerini dile getirdi.
‘Gelin, çocuklarımızı hep beraber eğitelim’
Zorunlu eğitim sürecinin öğrencilerin yaşamlarının yalnızca yüzde 10’unu kapsadığını hatırlatan Tekin, eğitimin başarısının tüm toplumun katkısına bağlı olduğunu söyledi. “Gelin, çocuklarımızı hep beraber eğitelim. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız ve hepimiz bu ülkenin değerleri konusunda hemfikiriz. Bize bu konuda destek olacak herkese kapımız açık.” dedi.
Zirveye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de katıldı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI