Tayvan, çip devi TSMC'nin en gelişmiş teknolojilerini yurt dışına yasaklıyor

Tayvan hükümeti, yarı iletken sektöründeki teknolojik üstünlüğünü korumak amacıyla, TSMC gibi dev üreticilerin yalnızca bir nesil önceki üretim teknolojilerini yurt dışına ihraç edebilmesine izin veren yeni bir yasa hazırladı. Bu düzenleme, özellikle ABD’ye yapılması planlanan milyarlarca dolarlık TSMC yatırımlarını doğrudan etkileyebilir.

Nisan 30, 2025 - 18:00
Tayvan, çip devi TSMC'nin en gelişmiş teknolojilerini yurt dışına yasaklıyor


TSMC’nin ileri üretim süreçlerine ihracat sınırlaması getiriliyor
Tayvan hükümeti, yarı iletken endüstrisinde küresel liderliğini sürdürmek adına yeni ve sert bir adım attı. Başbakan Cho Jung-tai’nin onayladığı "N-1" politikası kapsamında, artık yalnızca bir önceki nesil üretim süreçlerinin ihracına izin verilecek. Bu kısıtlama, dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan TSMC’nin Tayvan dışındaki faaliyetlerini doğrudan etkileyecek.

N3P sonrası ihracat engeli gündemde
TSMC, halihazırda N3P adı verilen en gelişmiş üretim sürecine sahip. Ancak bu yılın sonuna doğru N2 adı verilen daha gelişmiş bir süreç devreye alınacak. Hükümetin getirdiği yeni yasa ile bu ileri teknoloji üretim hattının yurt dışına taşınması kısıtlanmış olacak. 2026 yılında devreye girmesi beklenen N2P ve A16 süreçlerinin de yasak kapsamına alınıp alınmayacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Yatırımlar ve ihracat artık daha sıkı denetlenecek
Yeni yasa sadece üretim süreçlerini değil, yurt dışı yatırımları da kapsıyor. Eğer bir yatırımın Tayvan’ın ulusal güvenliğine zarar verdiği, ekonomik gelişimini olumsuz etkilediği ya da iş gücü açısından sorun yarattığı tespit edilirse, hükümet onayları iptal edebilecek. Ayrıca daha önce yalnızca yönetmeliklerle uygulanan yatırım kısıtlamaları artık yasal bir zemine oturtularak, ihlaller durumunda para cezası uygulanabilecek.

TSMC'nin ABD yatırımları risk altında
TSMC'nin ABD’de planladığı 165 milyar dolarlık yatırım dikkate alındığında, doğrudan para cezalarının şirketi mali açıdan zorlaması beklenmiyor. Ancak yasanın getirdiği yetkiler, yatırım onaylarının tamamen iptal edilmesi gibi çok daha ağır yaptırımlara da zemin hazırlıyor.

Uygulama tarihi 2025 sonunda başlayabilir
Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yasanın uygulanmaya başlanması için gerekli alt düzenlemeler revize edildikten sonra yürürlüğe girilecek. Bu sürecin yaklaşık altı ay sürebileceği belirtilirken, uygulamanın 2025’in sonlarına doğru başlaması bekleniyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI