Uluslararası Sağlık Turizminde Yeni Dönem: Hizmetler HealthTürkiye Portalı Üzerinden Takip Edilecek

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik, 26 Nisan 2025’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle sağlık tesisleri HealthTürkiye portalına entegre olacak, komplikasyon sigortası zorunlu hale gelirken yetki belgeleri devredilemeyecek.

Nisan 26, 2025 - 00:56
Nisan 26, 2025 - 23:57
Uluslararası Sağlık Turizminde Yeni Dönem: Hizmetler HealthTürkiye Portalı Üzerinden Takip Edilecek

Uluslararası Sağlık Turizmi Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik, 26 Nisan 2025 tarihli ve 32882 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tesisler ve aracı kuruluşlar için yeni standartlar getiriyor.

HealthTürkiye Portalı İle Tam Entegrasyon

Sağlık turizmi hizmeti sunacak tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, HealthTürkiye portalı ile entegre çalışacak. Sunulan tüm hizmetler bu portal üzerinden takip edilebilecek ve hastalar aldıkları hizmetleri portal aracılığıyla görüntüleyebilecek.

Cerrahi İşlemlerde Komplikasyon Sigortası Zorunlu Olacak

Sağlık tesislerinde sağlık turizmi kapsamında ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca USHAŞ, sağlık turizmi alanındaki sağlık tesisleri ve aracı kuruluşları uluslararası platformlarda destekleyecek.

Her Hasta İçin Sorumlu Personel Belirlenecek

Sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla, hizmet alan her sağlık turisti için bir sorumlu personel görevlendirilecek. Bu personel, hastaların süreçlerini yakından takip edecek.

Uzaktan Sağlık Hizmetleri Portal Üzerinden Duyurulacak

Sağlık tesisleri uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek ve bu hizmetlerini HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edecek. Aracı kuruluşlara yetki belgesi verilmesi ve hizmet takibi es ise USHAŞ tarafından yürütülecek.

Yetki Belgeleri Devredilemeyecek

Sağlık tesisleri, TÜSKA tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olmak zorunda olacak. Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi devredilemeyecek ve HealthTürkiye Performans Kriterleri’ne bağlı olarak geçerliliğini koruyacak.

Değerlendirme Kriterleri Belirlendi

Tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, hasta şikâyet oranları ve memnuniyet anketleri ile değerlendirilecek. Ayrıca, yabancı dil seçeneği bulunan internet siteleri oluşturulacak ve uluslararası sağlık turizmi birimlerinde çalışan personelin en az bir yabancı dil bilmesi zorunlu olacak.

Aracı Kuruluşlar İçin Dil ve Hizmet Şartları Getirildi

Aracı kuruluşlar, 7 gün 24 saat esasına uygun olarak en az iki yabancı dilde çağrı hizmeti sunacak. Sağlık Turizmi Yetki Belgeli sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, yönetmelik hükümlerine altı ay içerisinde uyum sağlayacak. Komplikasyon sigortasının 2025 sonuna kadar, akreditasyon ve sertifikaların ise 2026 sonuna kadar alınması gerekecek.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI