Yağışlar geç geldi ama etkili oldu: Hububat ve bakliyatta gelişim hızlandı

Mart ayında son 35 yılın en düşük yağışları görülmesine rağmen nisan başında etkili olan yağmur ve kar yağışları, hububat ve bakliyat gelişimine olumlu katkı sağladı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin analizine göre, özellikle Konya'da zirai dona rağmen hububat etkilenmedi, birçok bölgede ise bitkiler sapa kalkma ve başaklanma dönemine ulaştı.

Nisan 30, 2025 - 12:00
Yağışlar geç geldi ama etkili oldu: Hububat ve bakliyatta gelişim hızlandı


TMO'dan mart ayı yağış raporu
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi' raporuna göre, mart ayında Türkiye genelinde yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59 oranında azaldı. Bu oranlar son 35 yılın en düşük seviyeleri olarak kayıtlara geçti.

En fazla düşüş Ege'de yaşandı
Raporda, tüm bölgelerde yağışların normalin altında gerçekleştiği belirtilirken, en yüksek azalma yüzde 79 ile Ege Bölgesi'nde gözlendi. Ege'de 65, Marmara'da 39, İç Anadolu'da 35 ve Karadeniz Bölgesi'nde son 32 yılın en düşük yağış seviyeleri kaydedildi.

Nisan başındaki yağışlar hububata can suyu oldu
Mart ayı boyunca yaşanan kuraklığa rağmen, ayın son günleri ile nisan başında etkili olan yağmur ve kar yağışları hububatın gelişimi açısından olumlu sonuçlar doğurdu. Uzmanlara göre, nisanın geri kalanı ve mayıs ayındaki yağışlar, verim ve kalite açısından kritik önem taşıyor.

Hububatta bölgesel gelişim aşamaları
Doğu Anadolu Bölgesi'nde hububat çıkış ve kardeşlenme döneminde, İç Anadolu’da genel olarak kardeşlenme evresinde bulunuyor. Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde sapa kalkma dönemi yaşanırken, Akdeniz Bölgesi’nde ise başaklanma dönemine geçildi. Özellikle Adana, Antalya sahilleri, Osmaniye ve Hatay’da hububat başaklanmaya başladı.

Konya’da zirai dona rağmen olumlu tablo
Konya’da yaşanan zirai dona rağmen hububat olumsuz etkilenmedi. Kuraklık nedeniyle gelişim normallerin altında seyretse de nisan başındaki yağışlar sonrası gelişimin hız kazanması bekleniyor. Mevsim normallerindeki hava sıcaklıkları ve bitkinin düşük su ihtiyacı nedeniyle tarımsal kuraklık yaşanmadığı belirtildi.

Bakliyat gelişimi de olumlu seyrediyor
Ocak ayında tamamlanan kırmızı mercimek ekilişlerinde bitki çıkışları tamamlandı ve gelişim hedeflenen düzeye ulaştı. Yeşil mercimek ekilişlerinin yüzde 85’i İç Anadolu Bölgesi'nde yapılırken, Konya, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Kırıkkale çevrelerinde mart başında başlayan ekilişlerde, erken yapılan alanlarda bitki çıkışları gözlendi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI