Yusuf Tekin’den Öğretmen Ataması ve Eğitim Sistemine Dair Dikkat Çeken Açıklamalar
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları, KPSS’nin kaldırılması, Millî Eğitim Akademisi, İstanbul’daki deprem sonrası okulların durumu ve eğitim sistemindeki değişiklik iddiaları hakkında TRT Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Engelli öğretmen atamaları yapıldı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TRT Haber canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Bin 381 engelli öğretmen atamasının bugün itibarıyla gerçekleştiğini hatırlatan Tekin, atamaların hayırlı olmasını diledi.
Öğretmen atamaları bilimsel hesaplamaya dayanıyor
Branş dağılımına ilişkin soruya yanıt veren Tekin, öğretmen ihtiyacının il, ilçe ve okul bazlı olarak bilimsel yöntemlerle belirlendiğini söyledi. Öğretmenlerin haftalık ders saati üzerinden yapılan hesaplamaların Personel Genel Müdürlüğü tarafından raporlaştırıldığını belirten Tekin, ‘Herhangi bir branşın pozitif ya da negatif ayrıcalığı yok’ dedi.
KPSS kaldırılıyor, AGS ile yeni dönem başlıyor
Tekin, öğretmen adayları için bu yıl KPSS’nin son kez uygulanacağını ve temmuz ayında yapılacak Akademiye Giriş Sınavı (AGS) ile öğretmen alımının gerçekleşeceğini açıkladı. Tekin, ‘Artık öğretmen adayı arkadaşlarımız için KPSS yapılmayacak’ ifadesini kullandı.
Mülakat sistemi tamamen kaldırılıyor
Bu yıl KPSS ile alınacak 15 bin öğretmen adayı için mülakat yapılacağını söyleyen Tekin, 2025 itibarıyla mülakat sisteminin kaldırılacağını, öğretmen alımının Millî Eğitim Akademisi üzerinden çoklu değerlendirme sistemiyle yapılacağını ifade etti.
Millî Eğitim Akademisi 14 aylık eğitim sunacak
Millî Eğitim Akademisi kapsamında öğretmen adaylarının teorik ve pratik olmak üzere 14 ay sürecek bir eğitimden geçeceğini açıklayan Tekin, uzman öğretmenlerin gözetiminde öğretmen adaylarının performanslarının ölçülerek atamaya esas puanın belirleneceğini söyledi.
Deprem sonrası dört okul boşaltıldı
İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası okulların fiziki durumlarının incelendiğini belirten Tekin, üç tarihî okul ile Silivri’deki bir okulda eğitime ara verildiğini açıkladı. Öğrencilerin diğer okullara yönlendirildiğini belirtti.
Lise eğitimi üç yıla mı düşüyor?
‘4+4+4 sistemi sona mı eriyor?’ sorusuna yanıt veren Tekin, bu konuda herhangi bir karar alınmadığını, sadece kamuoyundaki tartışmaları takip ettiklerini ifade etti. Mesleki eğitime yönlendirme gibi modellerin gündeme geldiğini ancak uygulamaya konulmadığını belirtti.
‘Bakanlıkta jammer kullanılıyor’ iddialarına yanıt
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘Millî Eğitim Bakanlığı’nda jammer kullanılıyor’ iddiasına yanıt veren Tekin, ‘Bakanlıkta bu cihazları hiç görmedim, kullanmadım. Sadece sınav güvenliği için sabit sistemler kullanılıyor’ dedi.
PIKTES öğretmenlerine kadro gelecek mi?
Suriyeli çocukların eğitimi için yürütülen PIKTES projesi kapsamında istihdam edilen öğretmenlerin kadro durumuna ilişkin konuşan Tekin, proje sonunda mağduriyetlerin giderileceğini ve gerekli desteğin sağlanacağını ifade etti.
Alan değişikliği yıl sonunda açıklanacak
Diplomaya bağlı alan değişikliğiyle ilgili bir takvim bulunduğunu belirten Tekin, bu duyurunun yıl sonunda yapılacağını söyledi. Değişikliğin, ihtiyaç duyulan ve fazlalık olan branşlar arasında sınırlı sayıda olacağını belirtti.
Eleştirilere sert yanıt: ‘Zekâdan şüphe ederim’
Bazı eleştirilerin maksatlı olduğunu savunan Tekin, ‘Röportajdaki cümlemi alıp bu şekilde yorumlayan insanın zekâsından şüphe ederim. Bu eleştirilerin nesini ciddiye alacağız, anlamıyorum’ dedi
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI