Almanya'da ekonomik kriz derinleşiyor: 'Hiç bu kadar kötü bir tablo görmedim'

Almanya'daki ekonomi kuruluşları, ülke ekonomisinin üst üste üçüncü yıl küçüleceğini öngörüyor. Sanayi sektöründe yapısal kırılma yaşandığı belirtilirken, gümrük vergilerinin devreye girmesi halinde daralmanın daha da artabileceği vurgulanıyor.

Şubat 6, 2025 - 18:14
Almanya'da ekonomik kriz derinleşiyor: 'Hiç bu kadar kötü bir tablo görmedim'

Alman ekonomisinde küçülme sürüyor

Almanya’da ekonomik kriz derinleşirken, ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşları ülkenin resesyona girdiğine dair karamsar bir tablo çiziyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK), 2025 yılı için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 0,5 oranında düşeceğini tahmin ediyor.

DIHK Genel Müdürü Helena Melnikov, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, 'Hiç bu kadar kötü bir atmosfer ve kötü rakamlar görmemiştim' diyerek ekonomik durgunluğun ciddiyetine dikkat çekti. DIHK’nin verilerine göre, Alman ekonomisi 2023'te yüzde 0,3 ve 2024'te yüzde 0,2 oranında küçülmüştü.

Sanayi sektöründe yapısal kırılma yaşanıyor

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) da ekonomiye dair iyimser değil. BDI, 2025 yılında GSYH'nin yüzde 0,1 oranında daralacağını öngörüyor. Ancak bu tahmin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’ne yönelik tehdit ettiği gümrük vergilerini içermiyor. Eğer bu vergiler uygulanırsa, ekonomik daralmanın yüzde 0,5’e kadar çıkabileceği belirtiliyor.

BDI Başkanı Peter Leibinger, 'Sanayide yapısal bir kırılma yaşadık' ifadeleriyle sektördeki olumsuz gelişmelere işaret etti. Sanayi sektöründeki daralma, üretim maliyetlerindeki artış ve küresel ticaretteki belirsizliklerden kaynaklanıyor.

Hükümetin ve IMF’nin tahminleri farklı

Alman hükümeti ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ise 2025 yılı için daha iyimser tahminlerde bulunuyor. Hükümet ve IMF, ekonominin yüzde 0,3 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Ancak bu tahminlerin de olası gümrük vergilerini içermediği belirtiliyor.

DIHK ve BDI gibi sanayi birliklerinin genellikle hükümetten daha iyimser tahminlerde bulunduğuna dikkat çekilirken, bu kez hükümetten daha kötümser öngörüler paylaşmaları ekonomideki durumu daha da dikkat çekici hale getiriyor.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI