Almanya’da Merz dönemi resmen başladı: Ekonomi, enerji ve siyaset üçgeninde kriz sinyalleri
Almanya'da Başbakanlık koltuğuna oturan Friedrich Merz'in ilk adımları tartışma yarattı. Kabinedeki birçok isim yeterlilik açısından eleştirilirken, enerji krizi, Ukrayna savaşı ve Amerika ile artan diplomatik gerilim yeni dönemin zorlu geçeceğini gösteriyor.

Yeni başbakan Merz yemin etti
Almanya’da Friedrich Merz liderliğinde kurulan yeni hükümet, Federal Meclis Bundestag’da yemin ederek göreve başladı. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Merz’in öncülüğünde kurulan kabine, ülkenin derinleşen enerji krizinden otomotiv sektöründeki darboğaza kadar birçok yapısal sorunla karşı karşıya.
Enerji ve ekonomi arasında sıkışan bir ülke
Rusya menşeli enerji kaynaklarına bağımlılık ve yükselen iş gücü maliyetleri, Almanya'nın ekonomik kırılganlıklarını artırıyor. Bu durum, yeni kabinede ekonomi ve enerji bakanlıklarını kritik hale getirirken, kamuoyunda beklenti ve endişe aynı anda yükseliyor. Koalisyonun küçük ortağı SPD’nin temsilcisi Maliye Bakanı Lars Klingbeil, Merz hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev alıyor.
Amerika ile ilişkilerde gerilim beklentisi
Ukrayna’daki savaşın Almanya üzerindeki baskısı artarken, Friedrich Merz’in Ukrayna’ya gelişmiş silah yardımı taahhüdü, Almanya–ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlatabilir. Alternatif Almanya için (AfD) Partisi’nin anayasa karşıtı ilan edilmesi ve ABD’nin bu partiye destek verdiği yönündeki iddialar, diplomatik tansiyonun yükselebileceğini gösteriyor.
Dışişleri Bakanı tartışmaların odağında
Yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Johann Wadephul’un bu alanda yeterli görülmemesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. Kabinenin diğer üyeleri de benzer eleştirilerin hedefi olurken, hükümetin güvenoyu sürecinde yaşanan aksamalar, koalisyon içindeki güvensizliği gözler önüne serdi. İlk tur oylamada 9 milletvekilinin katılmaması, hükümetin güvenoyu almasını zora soktu.
Serap Güler hükümette yer aldı
Yeni kabinede Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Serap Güler, siyasi geçmişiyle dikkat çekiyor. 1980 yılında Almanya’nın Marl kentinde doğan ve Kars kökenli bir aileden gelen Güler, Alman Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeliği yapmıştı.
Türkiye ile ilişkilerde yeni bir dönem mi başlıyor?
Geleneksel uygulama çerçevesinde ilk resmi ziyaretini Fransa’ya gerçekleştiren Merz, Paris’te Emmanuel Macron ile Ukrayna savaşı ve Avrupa Birliği’nin küresel konumunu görüştü. Öte yandan Alman Genelkurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer’in Türkiye ziyareti ve savunma sanayi tesislerine yaptığı incelemeler dikkat çekti. Alman medyası, ‘Türkiye ile yeni dönem’ manşetleri atarken, CDU’nun AB karşıtı tavrına rağmen ikili ilişkilerin yeniden şekillenebileceği öne sürülüyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI