Astımda Doğru İnhaler Kullanımı Hayat Kurtarıyor: 2025 Dünya Astım Günü’nün Teması Belli Oldu

Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü kutlanan Dünya Astım Günü’nde bu yılın teması ‘Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru, o kadar etkili’ olarak belirlendi. Uzmanlar, tedavinin etkinliği için inhaler cihazların doğru teknikle kullanılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Mayıs 6, 2025 - 11:20
Astımda Doğru İnhaler Kullanımı Hayat Kurtarıyor: 2025 Dünya Astım Günü’nün Teması Belli Oldu

Dünya Astım Günü ve 2025 Teması

Astım, mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle akciğer içindeki hava yollarında daralma ile ortaya çıkan kronik bir solunum hastalığıdır. Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü, astım hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla “Dünya Astım Günü” olarak kutlanmakta ve çeşitli etkinliklerle desteklenmektedir.

Bu yıl, Global Initiative for Asthma (GINA) tarafından belirlenen küresel tema doğrultusunda Türkiye’de de Dünya Astım Günü’nün teması ‘Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru, o kadar etkili’ şeklinde duyuruldu.

Astım Belirtileri ve Tedavi Yaklaşımı

Astım; nefes darlığı, nefes alıp verirken hırıltı veya ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hastalığın tedavisindeki ana amaç, astımı kontrol altına alarak hastaların günlük yaşamlarına kısıtlama olmadan devam etmelerini sağlamaktır.

Tedavinin etkinliği, hekimin önerdiği ilaçların doğru teknikle kullanılması, düzenli doktor kontrolü, tetikleyici unsurlardan uzak durulması ve eşlik eden hastalıkların tedavi edilmesi ile artırılabilmektedir. Düzenli tedavi gören birçok astım hastası, iş ve okul hayatını aksatmadan sürdürebilmektedir.

Astımda Kontrolü Artıran Faktörler

Yapılan bilimsel araştırmalar, astımın kontrolünü kolaylaştıran bazı yaşam alışkanlıklarını ortaya koymuştur. Bu faktörler arasında; tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması, dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, kilo kontrolü, temiz hava ortamı sağlanması ve ilaçların doğru şekilde kullanılması yer almaktadır.

İnhaler Cihazların Doğru Kullanımı

Astım tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlar inhalasyon (nefes alma) yoluyla uygulanmaktadır. Bu ilaçların etkili olabilmesi için cihazların doğru teknikle kullanılması kritik öneme sahiptir. Çünkü astım vücutta hava yollarını etkilediği için ilaçların doğrudan bu bölgelere ulaşması gerekir.

İnhaler uygulamalar sayesinde ilaçlar daha düşük dozlarda ve etkili bir şekilde hastalığın bulunduğu alana ulaşabilmektedir. Ancak yapılan çalışmalar, birçok hastanın inhaler cihazı yanlış kullandığını ve bu nedenle tedavinin etkinliğinin azaldığını ortaya koymaktadır.

İnhaler Cihazın Uygulama Tekniği

İnhaler tedavide temel prensip, ilacın cihazdan solunmaya hazır hale getirildikten sonra doğru bir nefes tekniğiyle akciğerlere ulaştırılmasıdır. Doğru kullanım için şu adımlar izlenmelidir:

  • Nefes sonuna kadar verilir.
  • Cihazdan ilaç çekilirken veya püskürtülürken derin bir nefes alınır.
  • İlacın akciğerlere yerleşmesi için 10 saniye nefes tutulur.
  • Cihaz ağızdan çekildikten sonra nefes burundan yavaşça verilir.

Eğer cihaz kortizon içeriyorsa, kullanım sonrası ağız ve boğaz suyla çalkalanmalı, su tükürülmelidir.

Bilgi ve Kaynaklara Ulaşım

Astım hastalığı ve inhaler cihaz kullanımı hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, aile sağlığı merkezlerine başvurabilir. Ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Dairesi Başkanlığı’nın web sitesindeki “Dokümanlar” bölümünde ilgili videolara ve bilgilendirici içeriklere ulaşılabilir.

Web sitesi bağlantısı: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/dokumanlar-kronikhastaliklar.html

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI