Efes Selçuk’ta Gastro EFEST renkli etkinliklerle yerel mutfağı öne çıkardı
Efes Selçuk Belediyesi tarafından 55’incisi düzenlenen EFEST 2025 kapsamında gerçekleştirilen Gastro EFEST, ünlü şeflerin yemekleri, yerel tohumlarla hazırlanan lezzetler, kooperatif ürünleri ve söyleşilerle dikkat çekti. Festivalde gastronomi kültürü, dayanışma ve yerel mutfakların korunması üzerine pek çok etkinlik yapıldı.

Efes Selçuk Belediyesi’nin “Geçmişi Hisset, Geleceği Keşfet” sloganıyla düzenlediği EFEST 2025’te, kent mutfak kültürünü öne çıkaran Gastro EFEST büyük ilgi gördü. 6-7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen festivalde, yerel tohumlardan yetişen sebze ve meyveler sahnede kurulan mobil mutfakta usta şefler tarafından değerlendirildi.
Ünlü şefler ve yerel lezzetler
Gastro EFEST’te Şef Hazer Amani, Gastronomi Derneği Başkanı Emrah Köksal Zengin, Efes Selçuk Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Ramazan Adsız, Şef Özkan Koçak ve Şef Zeynep Tankaş sahne aldı. Hazırlanan yemekler vatandaşlarla buluşturulurken, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Şef Zeynep Tankaş’ın “Hohlus” (salyangoz yemeği) ve patlıcanlı bulgur pilavıyla başlayan ilk gün etkinlikleri, kooperatifçilik ve kadın emeği üzerine yapılan söyleşilerle devam etti. Şef Ramazan Adsız, kuzu etli enginar yemeğiyle “Yerel Tohumun Kimyası” başlıklı oturuma katkı sundu.
Söyleşiler ve mutfak mirası
Festivalde “Gelenekten Geleceğe Gelişen Gastronomi” başlıklı söyleşide Hazer Amani ve Emrah Köksal Zengin fikirlerini paylaştı. Amani, aynı zamanda sahnede Gazpacho hazırladı.
8 Eylül’de Efes Selçuk’un kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında, çocuklar aşçı kostümleriyle sahneye çıkarak cupcake süsleme etkinliği gerçekleştirdi. Aynı gün Yemek Araştırmacısı Müjde Tönbekici ve akademisyen İrfan Yıldız, “Geçmişten Günümüze Efes Selçuk Mutfağı” söyleşisinde kentin gastronomik mirasını anlattı. Şef Özkan Koçak’ın hazırladığı “Ördek Etli Topalak” yemeği de katılımcılarla paylaşıldı.
Yerel mutfakların korunması vurgusu
Festivalin son gününde düzenlenen “Efes Selçuk Gastronomik Envanteri” söyleşisinde Şef Hazer Amani ve Süleyman Tarakçı sahne aldı. Tarakçı, yerel mutfakların korunmasının önemine dikkat çekerek kültürel sürdürülebilirlik vurgusu yaptı. Hazer Amani ise Türk mutfağının çok kültürlü yapısını hatırlatarak, doğru tanıtımın uluslararası alanda Türk restoranlarının sayısını ve kalitesini artıracağını belirtti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI