İzmir Mutfak Müzesi, 94. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ön sergiyle tanıtılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’taki tarihi Göl Gazinosu’nu İzmir Mutfak Müzesi’ne dönüştürüyor. Türkiye’nin en büyük mutfak müzesi olacağı belirtilen proje, 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihlerinde 94. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda açılacak tanıtım sergisiyle kamuoyuna sunulacak. Müze, İzmir mutfağı ve bölgenin gastronomi mirasını belgeleyecek.

Ağustos 26, 2025 - 19:13
İzmir Mutfak Müzesi, 94. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ön sergiyle tanıtılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gastronomi mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kültürpark’taki tarihi Göl Gazinosu’nu İzmir Mutfak Müzesi’ne dönüştürüyor. 1953 yılında açılan ve fuar dönemlerinde ünlü sanatçıların sahne aldığı gazino binası, aslına uygun şekilde yenilenerek müze kimliğiyle yeniden kullanıma kazandırılacak.

İzmir Mutfak Müzesi’nin küratörlüğünü üstlenen Nejat Yentürk, 11 kişilik bilim kuruluyla yürütülen çalışmaların, koleksiyonerlerin binlerce eser bağışıyla zenginleştiğini açıkladı. Yentürk, müzenin yüzölçümü açısından Türkiye’nin en büyük, dünyada ise sayılı gastronomi müzeleri arasında yer alacağını belirterek, “İzmir’e değer katacak, mutfak mirasımızı dünyaya tanıtacak bir merkez oluşturuyoruz” dedi.

Tanıtım sergisi fuarda açılacak
Müzenin içerik seçkilerinden oluşan “teaser sergi”, 94. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihlerinde Göl Gazinosu’nun fuaye alanında ziyaret edilebilecek.

Gastronomi mirası vurgusu
Müzede, Osmanlı döneminden günümüze uzanan tatlı ve içecek kültürü, İzmir’in icat ettiği şerbet güğümü, kahve kültürünün Avrupa’ya taşınmasındaki İzmirli Pasqua Rose’nin rolü ve şekercilik koleksiyonları sergilenecek. Ayrıca İzmir’in Kemeraltı Çarşısı’nda ortaya çıkan döner kebabın tarihsel yolculuğu da müzede önemli bir bölümde yer bulacak.

Bilimsel yaklaşım ve etkinlikler
Müzenin yalnızca sergileme alanı değil, aynı zamanda eğitim ve araştırma merkezi olarak tasarlandığını belirten Yentürk, interaktif etkinlikler, söyleşiler, geçici sergiler ve gastronomi tarihine ışık tutan çalışmalarla sürekli yaşayan bir yapı olacağını ifade etti.

Bilim kurulunda Priscilla Mary Işın, Prof. Dr. Arif Bilgin, Gökçen Adar, Gonca Tokuz, Nihal Kadıoğlu Çelik, Aycan Hasırcılar, Prof. Dr. Seda Genç, Ahmet Örs, Osman Serim, Ayfer Yavi ve Nejat Yentürk yer alıyor.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI