Naci Görür: 'En Yakın Deprem Tehlikesi Bu Bölgede'

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem riskine dikkat çekerek Erzincan, Tunceli ve Bingöl bölgesini en yakın deprem tehlikesi olarak işaret etti. Görür, Marmara Bölgesi'nde ise 30 yıl içinde büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 47 olduğunu belirtti.

Şubat 6, 2025 - 12:37
Naci Görür: 'En Yakın Deprem Tehlikesi Bu Bölgede'

Naci Görür: 'Deprem dirençli kentler oluşturmalıyız'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılı dolayısıyla NTV'ye değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin depreme karşı daha dirençli hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Görür, en yakın deprem riskinin Erzincan, Tunceli ve Bingöl arasında olduğunu belirtti.

'Gelişmiş ülkeler depreme kurban vermiyor'

Görür, Türkiye'nin depremlerde çok fazla can kaybı yaşadığını ifade ederek, gelişmiş ülkelerin bu tür felaketlerden minimum zararla çıktığını söyledi. 'Bilginin ve teknolojinin geliştiği toplumlar depreme insan kurban vermiyor. Biz 10 binleri heba ediyoruz. Depreme hazırlık özel bir çalışma, teknolojiler, bilgi, müteahhitlik ve planlama gerektiriyor.' dedi.

'6 Şubat depremleri sürpriz değildi'

Güneydoğu'da yaşanan büyük depremlerin beklenen bir durum olduğunu belirten Görür, 'Bu depremin olacağını biliyorduk ve uyarıyorduk. Ancak gerekli önlemler alınmadı. Deprem sonrası müteahhitleri suçlamak yerine, depreme hazırlık konusunda herkesin sorumluluk alması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

'Türkiye'yi bir bütün olarak deprem ülkesi kabul etmeliyiz'

Görür, Türkiye'nin tamamının deprem riski taşıdığını belirterek, 'Depremi bölgelere ayırarak tehlikeyi küçümsememeliyiz. Türkiye'nin her bölgesi için deprem dirençli kentler ve köyler oluşturulmalı.' dedi.

'Marmara'da deprem olasılığı yüzde 47'

Marmara Denizi'nde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Görür, '99'dan itibaren her an olmak kaydıyla Marmara'da 7'den büyük deprem olma olasılığı önce yüzde 64 olarak hesaplanmıştı, geçen sene bu oran yüzde 47 olarak güncellendi. Bu çok büyük bir ihtimal ve bölgenin derhal depreme hazırlanması gerekiyor.' şeklinde konuştu.

'Depreme Hazırlık Bakanlığı kurulmalı'

Bölgedeki yapı stokunun büyük kısmının depreme dayanıklı olmadığını vurgulayan Görür, 'Eğer Marmara çökerse, Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmı da çöker. Deprem hazırlık sürecinin sürekli ve merkezi bir biçimde yönetilmesi için bir bakanlık kurulmalı ve tüm ülke genelinde deprem dirençli hale getirilmelidir.' dedi.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI