Özel tıp merkezlerinde doğumda yeni dönem: Planlı sezaryen yasaklandı, doğum ünitesi şartı geldi

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yeni yönetmelikle birlikte, özel tıp merkezlerinde planlı sezaryen doğumlara izin verilmeyecek. Doğum hizmeti verilebilmesi için ise ameliyathaneye yakın ve kontrollü giriş-çıkışlara sahip doğum ünitesi kurulması zorunlu olacak.

Mayıs 7, 2025 - 11:36
Özel tıp merkezlerinde doğumda yeni dönem: Planlı sezaryen yasaklandı, doğum ünitesi şartı geldi


Tıp merkezlerinde planlı sezaryen dönemi sona erdi
Sağlık Bakanlığı, 'Sağlıklı Türkiye Yüzyılı' programı çerçevesinde Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te önemli değişikliklere gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre özel tıp merkezlerinde planlı sezaryen uygulaması yapılamayacak.

Doğum ünitesi zorunlu hale getirildi
Doğum yaptırılmak istenen merkezlerde ameliyathaneye kolay ulaşılabilir konumda ve genel sirkülasyondan izole edilmiş doğum ünitesi kurulması mecburi olacak. Ameliyathanesi bulunmayan merkezlerde ise doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek.

Elektronik kayıt zorunluluğu geliyor
Yeni düzenlemeyle birlikte tıp merkezlerinde tüm hasta kayıtlarının elektronik ortamda tutulması ve bildirilmesi zorunlu hale getirildi. Arşivleme işlemleri de günümüz teknolojisine uygun olarak dijital ortamda yürütülecek.

Cerrahi müdahalelere kısıtlama, uygulama izni şartı
Uzman tabip sayısı 10’un üzerinde olan ve 24 saat kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerinde, cerrahi müdahale birimi ile acil ünitesi kurulabilecek. Ancak bu müdahalelerin ikinci bir işlem gerektirmeyecek nitelikte olması şart koşulacak. Ayrıca tüm bu işlemler için uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak.

Poliklinikler birleşip tıp merkezine dönüşebilecek
Yeni yönetmelik, iki veya daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezi oluşturulmasına da olanak tanıyor. Muayenehanelerde yapılacak tüm tıbbi uygulamaların çağdaş tıp kurallarına uygun olması gerektiği vurgulandı.

Laboratuvar ve görüntüleme hizmetlerine belge şartı
Tıp merkezleri bünyesinde verilecek laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetlerinin ise yalnızca gerekli izin belgelerinin alınması durumunda sunulabileceği belirtildi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI