Putin'den dikkat çeken öneri: Ukrayna'ya BM gözetiminde geçici yönetim kurulabilir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Murmansk'ta yaptığı açıklamada Ukrayna’da geçici bir yönetim oluşturulması, demokratik seçimler düzenlenmesi ve barış görüşmeleri için meşru bir zemin hazırlanması önerisinde bulundu. Bu açıklama, ABD ve Avrupa’nın devam eden diplomatik çabaları ile aynı döneme denk geldi.

Putin'den 'geçici yönetim' çağrısı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da geçici bir yönetim oluşturulması ve yeni seçimlerin düzenlenmesi yönünde öneride bulundu. Putin'in açıklamaları, Murmansk limanına yaptığı ziyaret sırasında geldi. Rus haber ajansları, bu çıkışın sabah saatlerinde gerçekleştiğini duyurdu.
Putin, Ukrayna’nın meşru bir müzakere ortağı olmadığını savunarak, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin görev süresinin Mayıs 2024’te sona erdiğini ve mevcut görevine hukuki olarak devam edemeyeceğini öne sürdü. Bu gerekçeyle, uluslararası aktörlerin gözetiminde geçici bir yönetim kurulması çağrısında bulundu.
Putin, ''Prensip olarak, elbette, BM, ABD, Avrupa ülkeleri ve ortaklarımızın himayesinde Ukrayna’da geçici bir yönetim oluşturulabilir'' dedi. Bu yönetimin halkın güvenini kazanacak şekilde demokratik seçimler düzenleyip, ardından barış anlaşmaları yapılabileceğini belirtti.
ABD’nin ve Avrupa'nın diplomatik çabaları
Putin’in açıklamaları, ABD’nin Moskova ve Kiev ile ayrı ayrı yürüttüğü diplomatik temasların sürdüğü bir dönemde geldi. Washington yönetimi, geçtiğimiz Salı günü Karadeniz’de ateşkes için hem Rusya hem de Ukrayna ile iki ayrı anlaşma imzalandığını açıkladı. Ancak Moskova, anlaşmanın bazı ek koşullar karşılandığı takdirde yürürlüğe gireceğini bildirdi. Bu koşullar arasında bir devlet bankasına yönelik yaptırımların kaldırılması da yer alıyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, selefi Joe Biden’dan farklı olarak Rusya ile doğrudan görüşmelere öncelik verdiğini söyleyen Putin, yeni ABD liderinin barış sürecine samimi şekilde katkı sağlamak istediğini ifade etti.
Zelenskiy: Seçim savaş nedeniyle mümkün değil
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise meşruiyetine ilişkin tartışmaları reddetti. Ukrayna yasalarının sıkıyönetim altında seçim yapılmasını yasakladığını belirten Zelenskiy, savaş koşullarında oylamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca son dönemde Putin’i savaşı sürdürmek istemekle suçladı.
Avrupa liderleri de Kiev’e desteklerini sürdürdü. Paris’te Perşembe günü düzenlenen toplantıda, Ukrayna ordusunun güçlendirilmesi ve güvenliğin sağlanması yönünde adımlar atılması kararlaştırıldı. Fransa ve İngiltere, olası bir ateşkes sonrası Ukrayna’da yabancı 'güvence gücü' bulundurulması fikrini gündeme taşıdı. Ancak Moskova, bu öneriyi kesin dille reddetti.
Jeopolitik gerilim devam ediyor
Şubat 2022’de başlayan Rus işgali sonucunda yüz binlerce insan hayatını kaybetti ya da yaralandı. Milyonlarca kişi yerinden oldu. Rusya, işgalin üçüncü yılında Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini kontrol etmeye devam ediyor.
Putin, Rus ordusunun 'stratejik inisiyatifi' elinde bulundurduğunu ve hedeflerine adım adım ilerlediğini belirtti. ''Belki bazıları daha hızlı ilerlememizi bekliyor olabilir, ancak biz istikrarlı ve emin adımlarla operasyonun başında belirlediğimiz hedeflere doğru ilerliyoruz'' dedi.
Ayrıca Putin, BRICS ülkelerinin barış sürecine katkısını olumlu karşıladığını, özellikle Çin ve Hindistan’ın yapıcı rollerine dikkat çekti. Kuzey Kore’nin desteğine de açık olduklarını ifade etti. Batılı ve Ukraynalı kaynaklara göre, Rusya'nın Kursk bölgesindeki birliklerini desteklemek üzere 11.000’den fazla Kuzey Kore askerinin gönderildiği öne sürüldü. Ancak bu iddia Moskova tarafından doğrulanmadı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI
