Uzmanlardan kritik uyarı: Yeni depremler kapıda mı? ‘Hatay gerçek depremini yaşamadı’

6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde uzmanlar, gelecekteki büyük sarsıntılara dikkat çekiyor. Jeoloji uzmanları, Hatay’ın güneyinde ve Yedisu Fayı’nda büyük bir deprem beklendiğini vurguluyor. Bingöl, Erzincan, Adana ve Bitlis’te de ciddi riskler olduğu belirtilirken, bilim insanları depreme karşı acil önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Şubat 7, 2025 - 10:24
Uzmanlardan kritik uyarı: Yeni depremler kapıda mı? ‘Hatay gerçek depremini yaşamadı’

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 ili etkileyerek büyük yıkıma neden oldu. Resmî verilere göre en az 50 bin 783 kişi hayatını kaybederken, 122 binden fazla kişi yaralandı. Depremler sonrası 35 binden fazla bina yıkıldı, 5 milyondan fazla kişi göç etmek zorunda kaldı.

Hatay ve çevresinde büyük deprem riski

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Hatay ve çevresinde yeni büyük bir deprem beklediklerini belirtti. Pampal, "Hatay gerçek depremini henüz yaşamadı. Tarihsel kayıtlara göre bu bölgede 7 ve üzeri büyüklükte depremler görülmüştür" dedi. Amik Ovası'nda yapıların büyük bölümünün yıkıldığını hatırlatan Pampal, bölgenin yeni bir depreme karşı dayanıklı hâle getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yedisu Fayı için kritik uyarı

Bingöl Üniversitesi’nden Dr. Kenan Akbayram, Yedisu Fayı'nın yaklaşık 250 yıldır büyük bir deprem üretmediğini ve burada yakın zamanda 7.2 büyüklüğüne kadar bir deprem olabileceğini söyledi. "Bölgedeki hareketliliğe bakıldığında, Yedisu Fayı üzerinde 7.5 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem riski var" diyen Akbayram, bu durumun Erzincan ve Bingöl gibi şehirleri doğrudan etkileyebileceğini kaydetti.

Adana ve Bitlis'te de tehlike var

Prof. Dr. Pampal, Bitlis-Zagros Fayı ve Adana çevresindeki fay hatlarının da risk taşıdığını söyledi. "Bitlis-Zagros Fayı, 7.5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilir. Adana’da da Karataş-Yumurtalık, Kozan ve İskenderun fayları tehlike barındırıyor" dedi.

Depreme karşı acil önlemler çağrısı

Uzmanlar, deprem riskine karşı yapıların güçlendirilmesi ve şehir planlamalarının bilimsel çalışmalar doğrultusunda yapılması gerektiğini vurguladı. Deprem tehlikesinin sadece belirli bölgelerle sınırlı olmadığı belirtilerek, tüm Türkiye’de kapsamlı önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI