Yunanistan’ın Yeni Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasoulas Oldu

Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlandı. Dördüncü tur oylamada 160 oy alarak yeterli çoğunluğu sağlayan Konstantinos Tasoulas, ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Tasoulas, 13 Mart'ta yemin ederek görevine başlayacak.

Şubat 12, 2025 - 13:27
Yunanistan’ın Yeni Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasoulas Oldu

Yunanistan'da uzun süredir devam eden cumhurbaşkanlığı seçim süreci sonuçlandı. Ülkede, mart ayında görev süresi dolacak Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun yerine gelecek isim, parlamentoda yapılan dördüncü tur oylamayla belirlendi.

Dördüncü turda 151 barajı aşıldı

İktidar partisi Yeni Demokrasi'nin adayı Konstantinos Tasoulas, ana muhalefet partisi PASOK’tan Tasos Yaniçis, SYRIZA’dan Luka Kaçeli ve Zafer Partisi’nden Kostas Kiryaku'nun yarıştığı seçimde 276 milletvekili oy kullandı.

Oylama sonucunda Tasoulas, 160 oy alarak seçimi kazandı. Rakiplerinden Yaniçis 34, Kaçeli 29 ve Kiryaku 14 oy alırken, 39 milletvekili çekimser oy kullandı. 151 oy barajını aşan Tasoulas, Yunanistan’ın yeni cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı.

13 Mart'ta göreve başlayacak

Konstantinos Tasoulas, Katerina Sakelaropulu’nun görev süresinin sona ermesiyle 13 Mart’ta yemin ederek göreve başlayacak. Seçim sürecinde, ilk üç turda hiçbir aday yeterli oy sayısına ulaşamamış, dördüncü tura geçilmişti.

Tasoulas'ın siyasi kariyeri

1959 yılında Yanya’da doğan Konstantinos Tasoulas, Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Londra ve Atina’da avukat olarak çalıştıktan sonra siyasi kariyerine Evangelos Averoff’un özel sekreteri olarak başladı. 1990 yılında Kifissia Belediye Başkanı seçildi.

Daha sonra parlamentoya giren Tasoulas, üç kez meclis başkanı olarak görev yaptı ve en yüksek oyla seçilen parlamento başkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle bu görevini bırakmak zorunda kaldı.

Yunanistan'da cumhurbaşkanı seçimi nasıl yapılıyor?

Yunanistan’da cumhurbaşkanı, parlamento tarafından beş yıllık süre için seçiliyor. Bir kişi en fazla iki dönem görev yapabiliyor.

Seçimlerde bir adayın cumhurbaşkanı olabilmesi için 300 sandalyeli parlamentoda en az 200 oy alması gerekiyor. İlk iki turda bu sayıya ulaşılamazsa üçüncü turda 180, dördüncü turda ise 151 oy yeterli oluyor.

Cumhurbaşkanlığı makamı daha çok sembolik yetkilere sahip olsa da anayasal olarak devletin en üst düzey yöneticisi konumunda bulunuyor.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI