10. Yargı Paketi Meclis yolunda: Denetimli serbestlik, infaz ve şartlı tahliyede köklü değişiklikler geliyor

Af beklentilerine net yanıt gelirken, 10. Yargı Paketi'nde infaz düzenlemeleri, denetimli serbestlik sorunları ve şartlı tahliye sistemine ilişkin önemli reformların gündeme geldiği bildirildi. Yeni taslakta, özellikle mükerrer suçlulara “iyi hal” değerlendirmesiyle tahliye imkanı tanınması dikkat çekiyor.

Mayıs 14, 2025 - 12:31
Mayıs 14, 2025 - 12:31
10. Yargı Paketi Meclis yolunda: Denetimli serbestlik, infaz ve şartlı tahliyede köklü değişiklikler geliyor

Yargı Paketi Meclis gündemine taşınıyor
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamuoyunda merakla beklenen 10. Yargı Paketi, infaz sistemine yönelik köklü düzenlemeler içeriyor. Ceza adaletinin güçlendirilmesini hedefleyen taslak, önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmeye başlanacak.

Bakan Yılmaz Tunç’un açıklamalarına göre, 40 maddelik taslak; soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarını daha etkin kılacak hükümler içeriyor. Paketle birlikte hukuk ve idari yargılamalara hız kazandıracak ikinci bir paketin de yaz aylarında Meclis’e sunulması planlanıyor.

Af beklentilerine net yanıt
Toplumda geniş yankı uyandıran “af” beklentilerine yönelik olarak Bakan Tunç, 'Herhangi bir genel veya kısmi af söz konusu değil' açıklamasını yaptı. Tunç, kamuoyunda af olarak değerlendirilen düzenlemelerin aslında cezaevi şartlarının iyileştirilmesine yönelik olduğunu vurguladı.

Denetimli serbestlikte kapsam genişliyor
Paketin önemli başlıklarından biri, denetimli serbestlik sistemindeki sorunların giderilmesi. Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle, 2 yılın altındaki suçlara yönelik cezasızlık algısının ortadan kaldırılması, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme uygulamalarının yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.

31 Temmuz 2023’e kadar Kovid izni kapsamında tahliye edilen hükümlülerin dışında kalan ve suçu daha önce işlediği halde yargı sürecinin uzunluğu nedeniyle bu haktan faydalanamayanlar için de yeni bir düzenleme yapılması gündemde.

Mükerrer suçlulara iyi halle tahliye yolu
Yeni infaz düzenlemesi kapsamında mükerrer suçlar da yeniden ele alınıyor. Halen yürürlükteki sisteme göre aynı suçu birden fazla işleyen kişiler şartlı tahliye gibi haklardan yararlanamıyor. Yeni düzenleme ise bu kişilere cezaevindeki iyi hal durumlarına göre şartlı tahliye kapısını açmayı hedefliyor. Bu düzenlemeden yaklaşık 20 bin kişinin yararlanabileceği belirtiliyor.

Kovid tahliyesine ilişkin değerlendirme
Bakan Tunç, 2020-2023 arasında yürürlükte olan Kovid izninin süresi dolduktan sonra ortaya çıkan mağduriyet taleplerine ilişkin olarak da 'Yargılaması uzadığı için faydalanamayanlar olabilir. Bu talepler Meclis'in takdirindedir' ifadelerini kullandı.

Hükümlü haklarına yönelik düzenlemeler
Taslakta hasta ve yaşlı hükümlülerin cezaevinde yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik düzenlemeler de yer alıyor. Bu gruptaki kişiler için alternatif infaz yöntemleri sunulması hedefleniyor.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI