Antik Çağ’ın Sofrası Aktopraklık Höyük Arkeopark’ta Canlandı, Binlerce Yıllık Beslenme Kültürü Anlatıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Aktopraklık Arkeoloji Söyleşileri’nin dördüncü buluşmasında, Doç. Dr. Ahmet Uhri Antik Çağ’da beslenme kültürü ve şekerin tarihsel yolculuğunu anlattı. Etkinlik, Aktopraklık Höyük Arkeopark’ta tarih ve arkeoloji meraklılarını bir araya getirdi.

Aralık 23, 2025 - 11:39
Antik Çağ’ın Sofrası Aktopraklık Höyük Arkeopark’ta Canlandı, Binlerce Yıllık Beslenme Kültürü Anlatıldı


Bursa Büyükşehir Belediyesi, Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi’nde düzenlediği Aktopraklık Arkeoloji Söyleşileri kapsamında Antik Çağ’ın beslenme alışkanlıklarını gündeme taşıdı. Söyleşinin dördüncü buluşmasına Doç. Dr. Ahmet Uhri konuk oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi, Tanıtım ve Turizm Dairesi Başkanlığı’na bağlı Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Antik Çağ’da beslenme kültürü ve şekerin tarihsel gelişimi ele alındı. Uhri, beslenme alışkanlıklarının toplumsal yapı ve kültürel dönüşümlerle olan ilişkisini arkeolojik veriler ışığında değerlendirdi.

“Şekerin Yolculuğu 10 Bin Yıl Öncesine Uzandı”
Doç. Dr. Ahmet Uhri, şekerli tadın insan tarafından ilk kez meyveler, bal ve şekerkamışı aracılığıyla duyumsandığını belirtti. Uhri, şekerin yaklaşık 5 bin ila 8 bin yıl önce Güney Asya ve Okyanusya çevresinde şekerkamışından elde edilmeye başlandığını ifade etti.

Uhri, şekerin tarihsel yolculuğunu aktararak, Hindistan’dan Ortadoğu’ya, oradan da Haçlı Seferleri aracılığıyla Avrupa’ya ulaştığını vurguladı. Şeker üretiminin ve tüketiminin zamanla toplumsal yaşamı ve ekonomik yapıyı nasıl etkilediğine dair bilgiler paylaşıldı.

Söyleşinin ardından katılımcılar, rehber eşliğinde Aktopraklık Höyük Arkeopark’ı gezerek alanın arkeolojik yapısı ve tarihsel katmanları hakkında detaylı bilgi aldı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI