Beton artık havadaki karbonu yutacak: Bilim insanları 'karbon negatif' yapı malzemesi geliştirdi
Küresel karbon emisyonlarının yüzde 10’una kadarından sorumlu olan beton, çevre için büyük bir tehdit oluşturuyor. Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, havadaki CO2’yi yutarak kalıcı şekilde depolayan ve çevreye katkı sağlayan yeni bir beton türü geliştirdiklerini açıkladı.

Karbon emisyonuna karşı yeni nesil beton
Modern altyapının temel taşlarından biri olan beton, çevresel açıdan yüksek maliyetiyle dikkat çekiyor. Araştırmalara göre beton üretimi, küresel karbon emisyonlarının yüzde 5 ila 10’una neden oluyor. Bu soruna çözüm bulmak isteyen Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, emisyonları sıfırlamakla yetinmeyip havadaki karbondioksiti emen ‘karbon negatif beton’ geliştirdiklerini duyurdu.
Deniz suyu, elektrik ve CO2 kullanılıyor
Yeni beton türü, deniz suyu, elektrik ve karbondioksit kullanılarak elde ediliyor. Araştırmacılar, deniz suyuna yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla düşük seviyede elektrik vererek su moleküllerini hidrojen gazı ve hidroksit iyonlarına ayırıyor. Ardından, CO2 gazı deniz suyuna verilerek kimyasal bileşim değiştiriliyor ve bikarbonat iyonları yoğunlaştırılıyor.
Bu iyonlar deniz suyundaki doğal minerallerle tepkimeye girerek kalsiyum karbonat ve magnezyum hidroksit gibi katı maddeler oluşturuyor. Bu maddeler, karbonu tutan çevre dostu bir yapı malzemesine dönüşüyor.
Kazıya gerek kalmadan üretim
Yeni yöntemin en dikkat çekici yönlerinden biri de yapı malzemelerinin doğal yollarla elde edilmesi. Geleneksel beton, çimento, boya ve sıva gibi malzemeler, kalsiyum ve magnezyum bazlı mineraller içeriyor ve bu mineraller genellikle doğadan kazı yapılarak çıkarılıyor. Ancak Northwestern ekibinin geliştirdiği yöntemle bu kazı işlemlerine gerek kalmıyor.
Cemex işbirliğiyle geliştirildi
Geliştirilen betonun, hazır beton sektöründe faaliyet gösteren Cemex firmasıyla işbirliği içinde test edildiği belirtiliyor. Ayrıca bu karbon negatif yapı malzemesinin sadece beton değil, çimento, boya ve sıva gibi alanlarda da kullanılabileceği ifade ediliyor.
Yeni sistem, doğadaki mercanlar ve kabuklu deniz canlılarının kabuk yapım sürecine benziyor. Ancak bu süreçte metabolik enerji yerine elektriksel enerji kullanılıyor ve böylece doğaya zarar vermeyen bir üretim sağlanıyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI
