Ege'deki Depremler Sonrası Tsunami Riski: AFAD'dan Açıklama

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Ege Denizi'ndeki sismik hareketlilik sonrası tsunami riskine ilişkin açıklama yaptı. Olası bir tsunami durumunda dalgaların Türkiye kıyılarına ulaşmasının bir saat sürebileceğini belirten Tatar, kıyılarda yıkıcı bir etki beklenmediğini vurguladı.

Şubat 12, 2025 - 12:42
Ege'deki Depremler Sonrası Tsunami Riski: AFAD'dan Açıklama

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Ege Denizi'nde son günlerde artan depremler ve tsunami riskine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Muğla'da düzenlenen "Olası Risk Değerlendirmesi Bölgesel Koordinasyon Toplantısı"nın ardından Bodrum'da incelemelerde bulunan Tatar, bölgedeki sismik hareketliliğe dikkat çekti.

'KIYILARIMIZDA YIKICI ETKİ BEKLENMİYOR'

Tatar, 10-15 gündür bölgede önemli bir sismik hareketlilik yaşandığını belirterek, "Bugün itibarıyla sismik aktivite sayısı yaklaşık 2 bine ulaştı. Bu süreçte 5 ve üzeri büyüklükte 5 deprem meydana geldi. Depremler bazı kıyı bölgelerinde hissedildi" dedi.

Tsunami ihtimaliyle ilgili de konuşan Tatar, "Olası bir tsunami olması durumunda, dalgaların kıyılarımıza ulaşma süresi bir saat veya daha kısa olacaktır. Ancak kıyılarımızda yıkıcı bir etki oluşturmayacağı net bir şekilde söylenebilir" ifadelerini kullandı.

PANİK YAPMAYIN, RESMİ AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİN

Vatandaşların gereksiz paniğe kapılmaması gerektiğini vurgulayan Tatar, AFAD’ın gerekli tüm çalışmaları yaptığını belirtti. Sosyal medyada yer alan dezenformasyon içerikli haberlere karşı uyarıda bulunarak, "Resmi kanallardan yapılan açıklamaların dikkate alınması büyük önem taşıyor" dedi.

Muğla'da yapılan toplantının ardından, benzer koordinasyon toplantılarının Aydın ve İzmir’de de gerçekleştirileceğini açıkladı.

'HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ'

Tatar, AFAD olarak olası her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduklarını vurguladı. Konuyla ilgili geniş bir ekibin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Öte yandan, Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ege Denizi’nde geçmişte iki büyük tsunami yaşandığını hatırlatan Yalçıner, "1956 ve 2017 yıllarında tsunami olayları meydana geldi. Gelecekte de benzer durumlar yaşanabilir" dedi.

Yalçıner, tsunami durumunda kıyıda bulunan vatandaşların hızlıca güvenli alanlara yönelmesi gerektiğini belirterek, "Uyarılar zamanında yapılacaktır. Kıyıdan uzaklaşarak ve bilinçli hareket ederek zarar en aza indirilebilir" ifadelerini kullandı.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI