Haymana Belediye Başkanı Levent Koç: “Haymana Türkiye’nin en aranan en canlı en uğrak noktası olacak”

Ankara’nın Haymana ilçesinde düzenlenen 1. Haymana Balık Festivali, termal turizmle balıkçılık kültürünü bir araya getirdi. Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, ilçenin Türkiye’nin balık sektöründe “lokomotif” rolü üstlendiğini vurgularken, Ankara Balıkçılar Odası Başkanı Atilla Süslü, başkentte tüketilen taze balığın büyük bölümünün Haymanalı balıkçılar sayesinde sofralara ulaştığını ifade etti. CHP Ankara İl Başkanı Dr. Ümit Erkol ise Haymana’nın hem Kurtuluş Savaşı, hem termal turizm hem de balıkçılık alanında öne çıkan çok yönlü bir ilçe olduğunu dile getirdi.

Kasım 25, 2025 - 17:27
Kasım 25, 2025 - 17:38
Haymana Belediye Başkanı Levent Koç: “Haymana Türkiye’nin en aranan en canlı en uğrak noktası olacak”


Haymana’da bu yıl ilki düzenlenen 1. Haymana Balık Festivali, yeni yapılan Kent Meydanı’nda vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Festivalde konuşan Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, ilçenin sahip olduğu doğal ve tarihi imkânların yanında balık sektörüyle de öne çıktığını belirterek, “Rabb’im Haymana’ya her türlü nimeti bahşetmiş, bize düşen bu nimetlerle ihya olacak bir şehir inşa etmektir.” dedi.

“Türkiye’nin balık lokomotifi Haymanalıların elinde”

Başkan Levent Koç, bir buçuk yıllık görev sürecinde ilçenin sahip olduğu değerleri harekete geçirdiklerini ifade etti. Koç, kaplıca kompleksinin Haymana için stratejik bir avantaj olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın en kaliteli kaplıca sularına sahip Haymana, Türkiye’nin en büyük kaplıca kompleksine sahip. Artık tesisleşmeden yana bir mazeretimiz yok.” diye konuştu.

Koç, Haymanalıların balık sektöründeki ağırlığına dikkat çekerek, “Yaklaşık iki bin hemşerimizin balık sektöründe olduğunu, 573’e yakın iş yerinin Haymanalılar tarafından işletildiğini biliyoruz. Yani Türkiye’nin balık lokomotifi Haymanalıların elinde.” ifadelerini kullandı.

Balık festivali fikri sohbetten çıktı

Belediye Başkanı Koç, festival fikrinin, Ankara Balıkçılar Odası ve Balıkçılar Manavcılar Derneği Başkanı Atilla Süslü ile yapılan bir sohbetten doğduğunu anlatarak, “Dedik ki, madem Türkiye’nin balık lokomotifi Haymanalıların elinde, o halde balık festivalimizi de Haymana’da yapalım ve yaptık çok şükür.” dedi.

Koç, festivalin bundan sonra her yıl düzenleneceğini duyurarak, “Artık bir ifademiz daha olacak; gelecek yıldan itibaren her kasım ayının ikinci haftası ‘geleneksel balık festivali’ Haymana’da, yeni yaptığımız Kent Meydanı’nda tüm Ankaralılarla ve tüm Türkiyelilerle buluşacak inşallah.” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

 

“Eksiklerimiz kaplıcasıyla, kent meydanıyla bir bir tamamlanıyor”

Levent Koç, Haymana’da son bir buçuk yılda yapılan yatırımlara da değindi. Koç, “Bir buçuk yılda eksiklerimizi bildiğimiz şehrimizde eksikler tamamlanıyor, Rabb’ime hamdolsun tamamlanıyor.” diyerek, kaplıca tesisleri, düğün salonları, kent meydanı, kapalı çarşı, konaklama alanları, fizik tedavi oteli ve kent lokantası gibi çalışmaları sıraladı.

Başkan Koç, önümüzdeki yıl için yeni müjdeler vereceklerini belirterek, “Çok çok değerli müjdeler var, onları da inşallah peyderpey vereceğiz.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda Türkiye’nin farklı illerinden gelen Haymanalı hemşerilerine teşekkür eden Koç, “Sloganımız bundan sonra çok net; Haymana, Türkiye’nin en aranan, en canlı, en uğrak noktası olacak.” dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı şehir” vurgusu

Başkan Koç, konuşmasında Haymana’nın tarihsel rolüne de dikkat çekti. “Haymana, Sakarya Meydan Muharebesi’nin tamamının geçtiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı şehirdir.” diyen Koç, özellikle yeni nesle bu tarihin anlatılmasının önemine değindi ve “Bunu avazımız çıktığınca bağırarak, yeni nesile aktarmakla yükümlü olduğumuzu söyledik.” diye konuştu.

Atilla Süslü: “Ankara’ya balığı Haymanalılar satmaktadır”

Festival alanında konuşan Ankara Balıkçılar Odası Başkanı Atilla Süslü, etkinliğin her yıl farklı ilçelerde yapıldığını, bu yıl ise Haymana’nın tercih edildiğini söyledi. Süslü, “Her sene farklı yerlerde bu etkinlikleri düzenliyoruz, bu sene de belediye başkanımızın katkılarıyla Haymana’da yapalım dedik.” ifadelerini kullandı.

Süslü, Ankara’daki balıkçıların büyük bölümünün Haymanalı olduğunu vurgulayarak, “Ankara’daki balık toptancıları, perakende satıcıları ve çalışanlarının yüzde doksanı Haymanalıdır. Yani Ankara’ya balığı Haymanalılar satmaktadır.” dedi.

“Haymana demek taze balık demektir.” diyen Süslü, “Türkiye’ye taze balığı Haymana satıyor, balık yemek kültürünü Haymana’dan bütün Türkiye’ye yayalım istedik.” şeklinde konuştu.

Balık tüketim rakamlarına dikkat çekti

Atilla Süslü, Türkiye’de balık tüketiminin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Ankara’da kişi başı yıllık balık tüketimi ortalama 4 kilogram, Türkiye’de 8 kilogram, Avrupa’da 25 kilograma, Japonya’da ise 60 kilograma kadar çıkmakta.” bilgisini paylaştı.

Süslü, bu farkı kapatmak istediklerini belirterek, “Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ama balık kültürümüz çok düşük. Bu da herhalde etçil bir toplum olmamızdan kaynaklı. İşte bu algıyı yıkmak istiyoruz.” dedi. En sağlıklı besinin balık olduğunu vurgulayan Süslü, “En az haftada üç defa evlerimize balık girmesi gerektiğine inanıyoruz, bu yüzden bu etkinlikleri artırarak devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Süslü, Omega-3 vurgusu yaparak, “Norveç somonundaki omega üçten daha fazlası Türkiye’de sardalya ve hamside var, biz bunların algısını vermek için bu etkinlikleri yapıyoruz.” dedi.

“Denizimiz yok ama kaplıcamız ve balık satışlarımızla ünlüyüz”

Ankara Balıkçılar Odası Başkanı Atilla Süslü, festivalin Haymana’da yapılma gerekçesini de anlattı. “Ankara’daki balıkçıların geneli Haymanalı, ben de Haymanalıyım. Dedik ki Haymana’dan bir mesaj verelim bütün Türkiye’ye, ondan dolayı tercihimizi buradan yana kullandık.” şeklinde konuştu.

Süslü, “Evet deniz yok ama kaplıcamızla ünlüyüz, balık satışlarıyla da ünlü olan bir ilçeyiz. Bundan dolayı ekonomisine katkısı çok yüksek, bundan sonra da Haymana’yı tercih ettik.” ifadelerini kullandı. Termal turizmin de güçlendiğini belirten Süslü, “Başkanımızın çalışmalarıyla tesislerimiz düzeldi, kent meydanımız yapıldı. Dünyaca ünlü kaplıcamız yeniden ivme kazandı, bizim balıkla beraber de inşallah daha fazla ivme kazanacaktır.” dedi.

CHP İl Başkanı Erkol: “Haymana Ankara’nın yükselen yıldızı”

Festivale katılan CHP Ankara İl Başkanı Dr. Ümit Erkol, Haymana’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erkol, “Belediye başkanımız Levent Koç’a ve balıkçılar dernek başkanımıza bu keyifli günü bize yaşattıkları için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Haymana’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki rolüne değinen Erkol, “Haymana’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki rolünü biliyorduk, termallerini biliyorduk ama Haymana’nın bize Ankara’da taze balık sağlayan ilçe olduğunu bilmiyorduk, yeni bir şey öğrendik ve bundan dolayı gurur duyduk.” diye konuştu.

Levent Koç’un seçim sürecini hatırlatan Erkol, “Haymanayı değiştirme iddiasıyla yola çıkmıştı. Bu meydan bu haliyle değildi ama burada bir miting yapmıştık. O zaman Mansur Başkan, ‘Haymana’ya hizmet edebilmek için benim koluma girecek bir başkan seçin, Levent Başkanı seçin.’ demişti.” sözleriyle anlattı.

“Haymana daha da renklenecek”

CHP İl Başkanı Dr. Ümit Erkol, Levent Koç’un kısa sürede ilçeye yeni bir çehre kazandırdığını belirterek, “Gerçekten Levent Başkan daha iki yıl olmadan Haymana’nın renklerini değiştirdi, Haymana’ya yeni renkler kattı. Biz Levent Başkan’la gurur duyuyoruz.” dedi.

Haymana’nın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erkol, “Haymana, Ankara’nın yükselen yıldızı olmak yolunda çok önemli adımlar attı. İnanıyorum birkaç sene sonra Haymana, binlerce insanın büyük bir keyifle geldiği, gezdiği, hafta sonlarını geçirdiği bir merkez olacak, Haymana daha da renklenecek.” sözlerini kullandı.

Erkol, Haymana’yı “hem turizm kenti hem Kurtuluş Savaşı’nın önemli merkezlerinden biri hem de Ankara’ya taze balığı sağlayan ilçe” olarak tanımladı ve “Çok mutluyuz, gurur duyuyoruz.” dedi.

Mansur Yavaş’a teşekkür mesajı

Konuşmasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaşa da değinen Erkol, “Mansur Başkan belediyeciliğiyle Türkiye’ye marka olmuş bir başkan ama bir başka özelliği var, Ankara’nın merkezi kadar çevresini de önemseyen bir başkan.” diyerek Haymana, Beypazarı, Güdül, Nallıhan, Gölbaşı gibi ilçelere katkılarını vurguladı.

Erkol, “Mansur Başkan’ı, tüm Haymanalılar ve tüm Ankaralılar adına teşekkürle anmak istiyorum, bizim yüz akımız bir başkan.” ifadelerini kullandı.

Kasım Koç: “Bir dahaki yıl daha büyük, daha coşkulu festival”

CHP Haymana İlçe Başkanı Kasım Koç da festivalde yaptığı değerlendirmede, “Bugün hemşerilerimizin hepsini bir arada görmek ayrı mutluluk veriyor.” dedi. Koç, Haymana’nın balık sektörüyle olan bağını hatırlatarak, “Balığın sektörü de Haymana olduğu için, balıkçılarımız Haymanalı olduğu için bize şeref verdiler.” diye konuştu.

Kasım Koç, festivalin büyüyerek devam edeceğini belirterek, “Bir dahaki yıl daha büyük, daha coşkulu olacağını iddia ediyoruz.” dedi. Termal su ile sağlıklı beslenmeyi birleştirdiklerini ifade eden Koç, “Termaller, şimdi de gıda ile; termali sağlıkla, balığı da gıda ile birleştirdiniz. Bundan sonra artık her kasım ayının ikinci haftası balık festivalimiz var.” sözleriyle gelecek yıllara işaret etti.

“Türkiye’nin en taze balığını Ankaralılar yer”

Festival sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, “Dün geceden tutulan balıklar bugün Haymana’da.” diyerek balığın tazeliğine dikkat çekti. Koç, “O yüzden diyoruz, Türkiye’nin en taze balığını Ankaralılar yer.” ifadelerini kullandı.

Koç, balık sektöründe Haymanalıların etkin rolünü hatırlatarak, “Hizmet sektöründe varız ve Türkiye’nin balık sektörünü elimizde bulunduruyoruz. O sebepten Haymana, o sebepten balık.” dedi.

Başkan Koç, festivalin her yıl düzenleneceğini bir kez daha yineleyerek, “Bundan sonra her yıl kasım ayının ikinci haftası Atilla Başkan’ımla beraber sahada balık festivali… İki seneye artık ‘geleneksel’ ifadesini kullanacağız, geleneksel balık festivalimiz olacak.” şeklinde konuştu.

Hedef: Ankara’da kişi başı balık tüketimini iki katına çıkarmak

Ankara Balıkçılar Odası Başkanı Atilla Süslü, röportajında festivalin hedeflerinden birini, “Ankara’daki balık kültürünü artırmak.” sözleriyle özetledi. Süslü, “Ortalama 4 kilogram olan yıllık kişi başı balık tüketimini 8–9 kilograma çıkarmak için hedefimiz bu.” dedi.

Samsun’daki balıklarda bulunan omega-3 oranına dikkat çeken Süslü, “Samsun’daki omega üç, Norveç somonundaki omega üçten daha fazla. Norveç’te reklam yapıyorlar omega üç daha fazla diye ama Samsun’da daha çok. Eğer bunun algısını verebilirsek, inşallah topluma balık yedireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Haymana’nın iddiası: “Türkiye’nin en aranan, en renkli ilçesi”

Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, festivalin yalnızca bir gastronomi etkinliği olmadığını, aynı zamanda ilçenin genel vizyonuyla uyumlu bir adım olduğunu vurguladı. Koç, “Haymana, Türkiye’nin en aranan, en canlı, en renkli ilçesi olacak, bizim iddiamız bu.” dedi.

Koç, Ankara’ya ve Türkiye’ye seslenerek, “Yanı başımızda bir metropol var ve hatta tüm Türkiye var. Biz Haymana’yı, termalleriyle, kaplıcalarıyla, kent meydanıyla, kapalı çarşısıyla, konaklama alanlarıyla, balık festivaliyle birlikte aranan bir merkez haline getireceğiz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI