HSK seçimlerinde ilk tur tamamlandı: 5 üyelik için hiçbir aday üçte iki çoğunluğu sağlayamadı

TBMM Genel Kurulu’nda Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda boşalan 5 üyelik için yapılan ilk tur seçimde hiçbir aday Anayasa’nın öngördüğü üçte iki çoğunluğa ulaşamadı. Seçim sürecine ilişkin hukuki tartışmalar sürerken, ikinci tur oylamanın yapılması bekleniyor.

Mayıs 20, 2025 - 23:18
HSK seçimlerinde ilk tur tamamlandı: 5 üyelik için hiçbir aday üçte iki çoğunluğu sağlayamadı

Meclis, HSK seçimleri için sandık başındaydı
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa’nın 159’uncu maddesi ve HSK Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda boşalacak 5 üyelik için seçim yaptı. Yargıtay, Danıştay, öğretim üyeleri ve avukatlar arasından aday gösterilen 15 kişi arasından 5 üyenin seçilmesi için yapılan ilk turda hiçbir aday yeterli çoğunluğu sağlayamadı.

344 milletvekili oy kullandı, üçte iki çoğunluk sağlanamadı
TBMM Genel Kurulu’ndaki ilk tur oylamaya 344 milletvekili katıldı. Anayasa uyarınca adayların seçilebilmesi için 400 oy (üye tam sayısının üçte ikisi) gerekiyordu. Ancak hiçbir aday bu eşiğe ulaşamadı. En yüksek oyları şu isimler aldı:

  • Fuzuli Aydoğdu: 270 oy

  • Hakan Yüksel: 283 oy

  • Seyfi Han: 284 oy

  • Aysel Demirel: 284 oy

  • Alişan Tiryaki: 293 oy

Geçersiz oy sayısı dikkat çekti
Oylamada 20 oyun geçersiz sayılması dikkat çekerken, 2 oy ise boş çıktı. 5 kişilik tasnif komisyonunun gözetiminde gerçekleştirilen seçimde tüm aday listeleri birleşik pusulada yer aldı. Oylar, her üyelik için ayrı ayrı değerlendirildi.

İkinci tur için hazırlık yapılıyor
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, sonuçların açıklanmasının ardından oylamaya kısa bir ara verdi. İkinci turda beşte üç çoğunluk yani 360 milletvekilinin oyunu alan adaylar seçilecek. Bu çoğunluk da sağlanamazsa üçüncü aşamada en çok oy alan iki aday arasında kura çekilecek.

Seçim süreci tartışmaların gölgesinde ilerliyor
HSK seçim süreci, son günlerde muhalefetin sert eleştirilerine sahne oldu. DEVA, CHP ve YENİ YOL milletvekilleri, oylama yöntemlerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek Karma Komisyon raporunun iptal edilmesini talep etti. Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt ise usulün Anayasa ve yasaya uygun yürütüldüğünü savunmuştu.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI