Hüsmen Kırkpınar: “Torba yasa Anayasa’yı hiçe sayıyor, müsteşarlık gitti, devlet hafızası yok oldu”
İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba kanun teklifine ilişkin yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi kararlarının yok sayıldığını, sendikal hakların gasp edildiğini ve devletin kurumsal hafızasının yok edildiğini söyledi. “KHK’lerle gelen hukuksuzluklar şimdi torbaya doldurulup Meclis’e getiriliyor” diyen Kırkpınar, teklifin geri çekilmesini talep etti.

‘KHK’yle iptal edilenler torbayla geri geliyor’
375 sayılı KHK başta olmak üzere birçok yasa ve kararnamede değişiklik öngören teklifin 28 maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edildiğini hatırlatan Hüsmen Kırkpınar, “İptal edilen maddeleri şimdi torba yasa içine ‘uyum düzenlemesi’ adıyla tekrar getiriyorsunuz, bu kabul edilemez” dedi.
‘Uzmanlar denetmen yapılmak isteniyor’
Teklifteki 2. ve 3. maddelere dikkat çeken Kırkpınar, “Uzmanlıkla denetmenlik birbirinden farklıdır. Uzmanlara teftiş görevi verilemez. Bu durum kamu görevinde kariyer yapısını zayıflatır, liyakati çökertir” ifadelerini kullandı. Uzman maaşlarının günümüz şartlarına uygun şekilde iyileştirilmesi gerektiğini de vurguladı.
‘Müsteşarlık sistemini siz yok ettiniz, şimdi geri getiriyorsunuz’
8. madde kapsamında “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği” ibaresinin geri getirilmesini “itiraf” olarak yorumlayan Kırkpınar, “Devletin hafızası olan müsteşarlık makamını yok ettiniz. Şimdi yedi yıl sonra işler yürümediği için tekrar geri getirmeye çalışıyorsunuz” dedi.
‘Sendikal hakları kaldıran anlayış, 12 Eylül’ün izinde’
2018’de KHK ile sendika hakkı elinden alınan kamu çalışanlarının hâlâ bu haktan mahrum bırakıldığını hatırlatan Kırkpınar, “Sendikal hakkı tehdit gören anlayış nasıl hâlâ iktidarda kalabiliyor? AK Parti bugün 12 Mart ve 12 Eylül'ün uygulamalarının aynısını yapıyor” diyerek tepki gösterdi.
‘Acil çağrı maddesi belirsizliklerle dolu’
Teklifin 13. maddesindeki acil çağrı hatlarını asılsız ihbarla meşgul etme cezasına da değinen Kırkpınar, “’Meşgul etme amacı’ ve ‘asılsız ihbar’ gibi ifadeler muğlak, keyfi uygulamalara yol açabilir. Hukuki belirlilik ilkesi açıkça ihlal ediliyor” dedi.
‘Devlet düzeninde keyfilik sıradanlaştı’
Kırkpınar, yürütmenin yasama üzerindeki baskısının artarak sürdüğünü belirtti. “Meclis kanun yapmıyor, iktidarın hazırladığı torbaları oyluyor. Bu, devlet düzeninde ciddiyetsizliktir” dedi. Parlamenter sisteme dönüş çağrısını yineledi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI