TÜBİTAK'a yeni burs verme yetkisi! Kanun değişikliğiyle gençlere destek artacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, öğrencilere ve araştırmacılara yönelik burs verme yetkisi tanındı. Yasayla, TÜBİTAK'ın yetkileri genişletildi ve kurum dışı gelirlerden vergi muafiyeti sağlandı.

Şubat 20, 2025 - 12:06
TÜBİTAK'a yeni burs verme yetkisi! Kanun değişikliğiyle gençlere destek artacak


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yasalaştı. Bu yasayla, TÜBİTAK’a gençleri desteklemek amacıyla yeni burs verme yetkisi tanındı.

TÜBİTAK'a BAĞIMSIZ YENİ BURS YETKİSİ
Yeni düzenleme ile birlikte TÜBİTAK, yükseköğrenim öğrencilerine ve öğrenim sonrasında başarı gösteren gençlere burs verme yetkisini kazanacak. Bu burslar, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın verilecek. TÜBİTAK bu bursları, gençlerin yetişmesi ve gelişmeleri için önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

YETKİLERİ ARTAN TÜBİTAK
Kanun değişikliği ile TÜBİTAK’ın yetkileri genişletildi. Yönetim Kurulu, kurumun başka kamu kurumları ve özel sektördeki gerçek veya tüzel kişilerle yaptığı anlaşmazlıkları hukuki anlaşmalarla çözebilecek. Yönetim Kurulu, ayrıca davalardan vazgeçme ve belirli ödemelere karar verme konusunda da yetkili olacak. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

YARDIM VE BAĞIŞLARA İLİŞKİN DÜZENLEME
TÜBİTAK'a yapılacak tüm yardımlar ve bağışlar vergi muafiyetine tabi olacak. Kurumun tesisleri, binaları ve arazileri de vergilerden muaf tutulacak. Ayrıca proje teşvik ikramiyeleri konusunda da yeni düzenlemeler yapıldı.

ÜCRET DÜZENLEMELERİ
TÜBİTAK personeline yapılacak ödemelerle ilgili düzenlemeler de getirildi. Yönetim Kurulu, personelin aylık ücretlerini belirleyecek ve bu ödemelerin 2 katına kadar artırılmasına karar verebilecek. Ayrıca, kurumda görevlendirilen hakem ve diğer kişilere yapılacak ödemelerin de belirli sınırlar dahilinde yönetim tarafından belirlenmesi sağlanacak.

KOSGEB DÜZENLEMESİ
Kanunla birlikte KOSGEB’in bütçe gelirlerinde de değişiklikler yapıldı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın gelir kaynakları arasında işletmelerden alınacak aidatlar, bağışlar ve kamu kurumlarının katkıları yer alacak.

CUMHURBAŞKANI GELİR ARTIRIMINA KARAR VEREBİLECEK
KOSGEB ile ilgili düzenleme kapsamında, Cumhurbaşkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ödeyeceği aidatları iki katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

Yeni düzenlemeler, 5 Haziran 2025’te yürürlüğe girecek.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI