Uluslararası Örgütlenme Özgürlüğü Konferansı Tamamlandı: Sivil Toplum Zorluklara Direnmeye Devam Ediyor

11-12 Haziran 2024 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Örgütlenme Özgürlüğü Konferansı, "Güçlü Sivil Toplum" temasıyla gerçekleştirildi. Konferansa Türkiye, Avrupa Birliği, Balkanlar ve ABD'den uzmanlar ile Türkiye'nin 30'dan fazla şehrinden dört yüzü aşkın sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Haziran 13, 2024 - 15:57
Uluslararası Örgütlenme Özgürlüğü Konferansı Tamamlandı: Sivil Toplum Zorluklara Direnmeye Devam Ediyor

Avrupa Birliği'nin desteğiyle, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) iş birliğinde düzenlenen konferansta, sivil alanın daralmasına rağmen sivil toplum örgütlerinin mücadele yöntemleri ve demokrasinin temel aktörü olan bu örgütlerin nasıl güçlenebileceği üzerinde duruldu

Konferansın açılışını AB Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke yaptı. Fricke, temel bir hak olan örgütlenme özgürlüğünün dünyanın pek çok yerinde saldırı altında olduğunu belirterek, sivil alanın yaşadığı sorunlara değindi. Bütün olumsuzluklara ve saldırılara rağmen sivil toplum örgütlerinin temel haklarını savunmak için bir araya geldiğini ve bu sebeple umutlu olduğunu ifade etti. 

İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan Feray Salman, insan hakları hareketinin bilindik kalıplarından ayrılması ve ezberleri bozması gerektiğini vurguladı. Uluslararası Af Örgütü'nden Begüm Başdaş ise her türlü ayrımcı ortama rağmen LGBTİ+ hareketinin, Türkiye'nin her yerine yayılmış dayanıklılık örneği gösterdiğini anlattı. Bununla birlikte, bu dayanıklılığın görünürlüğünü artırmanın önemli bir zorluk olduğunu söyledi. 

Konferans, sivil toplumun olumsuzluklara nasıl direnç gösterdiği ve demokrasinin temel bir aktörü olan sivil toplum örgütlerinin nasıl güçlenebileceği konularında önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. Katılımcılar, dünya çapında demokratik sistemlerin karşılaştığı zorlukları aşmak için yenilikçi anlayış ve yaklaşımları ele aldı. Farklı ülkelerde ve bölgelerde sivil toplumun çeşitli zorluklar karşısında nasıl direnç gösterdiği, sivil toplum örgütlerinin değişen ortamlara nasıl uyum sağladığı ve örgütlenme özgürlüğüne dair mevzuat ve düzenlemelerin sivil toplumun faaliyetleri üzerindeki küresel etkisi gibi konular da tartışıldı.

Uluslararası kuruluşlara ve iş birliklerine dair iyi uygulamaların paylaşıldığı konferans, sivil toplum örgütlerinin insan haklarını koruma ve sosyal adaleti teşvik etme gibi temel misyonlarını sürdürmelerini sağlamak için neler yapılabileceği konusunda önemli bir platform sağladı. Konferansın, sivil toplum örgütleri arasındaki iletişimin güçlendirilmesine de katkı sunduğu belirtildi.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI