AK PARTİ’Lİ EROL KELEŞ TBMM’DE GIDA ZEHİRLENMESİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ: “7/24 ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞIYOR, DENETİMLER RİSK ESASLI YÜRÜTÜLÜYOR”

TBMM Genel Kurulunda gıda güvenliği ve zehirlenme vakalarının görüşüldüğü oturumda konuşan AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının yıl boyunca 7/24 esaslı bir sürveyans ve denetim sistemi işlettiklerini söyledi. Keleş, akut bağırsak enfeksiyonu sürveyansından erken uyarı mekanizmasına, okul ve turizm bölgelerindeki kontrollerden laboratuvar kapasitesine kadar yürütülen faaliyetleri anlatarak, “Halk sağlığı için tüm süreçler anlık olarak takip ediliyor, gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor.” dedi.

Kasım 20, 2025 - 20:31
Kasım 20, 2025 - 23:50
AK PARTİ’Lİ EROL KELEŞ TBMM’DE GIDA ZEHİRLENMESİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ: “7/24 ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞIYOR, DENETİMLER RİSK ESASLI YÜRÜTÜLÜYOR”


TBMM Genel Kurulunda AK Parti Grubu adına söz alan Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, gıda güvenliği konusunda son günlerde kamuoyunda oluşan kaygılara yönelik açıklamalarda bulundu. Keleş, Türkiye’de su ve besin kaynaklı hastalıkların yıl boyunca 7/24 temelli izlendiğini belirterek sistemi şu sözlerle anlattı:

“Akut bağırsak enfeksiyonu sendromik sürveyans sistemi etkin bir şekilde işletilmektedir.”
Keleş, hastanelerdeki semptom ve tanı bilgilerinin Hastane Bilgi Sistemi üzerinden Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Sistemi’ne aktarıldığını, buradaki “hızlı sinyal tespit sistemi” sayesinde il ve ilçe düzeyindeki en küçük artışların bile anlık olarak görülebildiğini aktardı.

“Gıda kaynağı ihtimali varsa Tarım ve Orman Bakanlığı aynı gün numune alıyor”
Olayın gıda kaynaklı olduğunun anlaşılması hâlinde Tarım ve Orman Bakanlığının derhâl bilgilendirildiğini belirten Keleş; işletmelerde denetim yapıldığını, gıda numunelerinin toplandığını ve 84 il halk sağlığı laboratuvarı ile 19 bölge laboratuvarının incelemeleri yürüttüğünü söyledi.

Turizm ve okul denetimleri
Keleş, 2024 yaz döneminde turizm bölgelerinde 3.405 denetim, eğitim-öğretim döneminde ise okul ve yurt kantinlerinde 15.088 denetim yapıldığını açıkladı. Uygunsuzluk tespit edilen işletmelere gerekli idari yaptırımların uygulandığını vurguladı.

“102 bin öğrenciye gıda güvenliği eğitimi verildi”
Stratejik plan kapsamında öğrencilerin bilinçlendirilmesine önem verdiklerini söyleyen Keleş, 2025 yılında 81 ilde 1.226 eğitim programında 102.494 öğrenciye gıda güvenliği eğitimi verildiğini belirtti.

“5996 sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerle cezalar caydırıcı hâle getirildi”
Keleş, tüketici sağlığını korumak ve yaptırımları güçlendirmek amacıyla 2020’de yürürlüğe giren 7255 sayılı Kanun ile gıda güvenliği alanındaki cezaların caydırıcılığının artırıldığını hatırlattı.
“Halk sağlığını korumaya yönelik çalışmalar aralıksız devam etmektedir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI