Bakan Işıkhan, İspanya’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanında İşbirliği Görüşmeleri Yaptı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İspanya’da temaslarda bulunarak çalışma hayatı, sosyal güvenlik ve iş gücü konularında işbirliği konularını değerlendirdi. İki ülke arasında kapsamlı bir sosyal güvenlik anlaşması önerisi ve AB ilişkilerinin güçlendirilmesi gibi başlıklar gündemdeydi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İspanya Hükümeti’nin davetlisi olarak Madrid’de önemli temaslarda bulundu. İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Díaz Pérez’in daveti üzerine gerçekleştirilen görüşmede Bakan Işıkhan, Türkiye-İspanya ilişkilerinin her alanda geliştiğini belirterek, çalışma ve sosyal güvenlik alanında işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin sosyal adaleti merkezine alan politikalarla insan hakları konusunda dünyada öncü bir rol üstlendiğini ifade eden Bakan Işıkhan, iki ülkenin bu alanda ortak hareket etmesinin her iki ülkenin vatandaşlarına fayda sağlayacağını söyledi.
Bakan Işıkhan, İspanya İçerme, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanı Elma Saíz Delgado ile de görüştü. İki ülke arasında sosyal güvenlik alanında kapsamlı bir anlaşma yapılmasının, vatandaşların sosyal haklardan daha geniş yararlanmasını sağlayacağını belirten Bakan Işıkhan, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu ve Türkiye-AB ilişkilerinin güçlü bir kurumsal temele oturtulması gerektiğini vurguladı.
İspanya’nın, 2025 Dünya Sosyal Kalkınma Zirvesi’nde “Küresel İşçi Hakları Şartı”nı destekleme yönünde aldığı kararın Türkiye tarafından da memnuniyetle karşılandığını ifade eden Bakan Işıkhan, bu alandaki dayanışmanın her iki ülke vatandaşlarına yarar sağlayacağını belirtti. 2023 yılı itibarıyla ticaret hacminin 20 milyar dolara yaklaştığını söyleyen Işıkhan, bu rakamın önümüzdeki beş yıl içinde 25 milyar avroya çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.
İki ülke arasındaki işbirliğinin temelinin, 2021 yılında imzalanan İşbirliği Niyet Beyanı ile atıldığını anımsatan Işıkhan, bu çerçevede yürürlüğe giren 1. ve 2. Eylem Planlarının başarıyla uygulandığını ifade etti. Avrupa’nın doğu ve batı uçlarında yer alan Türkiye ve İspanya’nın, Avrupa güvenliğinin temel direklerinden olduğunu dile getiren Bakan Işıkhan, karşılıklı tecrübe paylaşımı ile sosyal güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi için teknik ekiplerin çalışmalara başlayabileceğini belirtti.
Filistin Devleti’ni tanıyan ve bu konuda Avrupa’da vicdanın sesi olan İspanya’yı takdirle izlediklerini belirten Işıkhan, Türkiye’nin de insani krizler karşısında kararlı bir duruş sergilediğini ifade etti. Türkiye'nin, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu hatırlatan Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik alanında işbirliğinin geliştirilmesinin önemine değinerek İspanya’da 5 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını, karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesiyle bu sayının daha da artacağını belirtti.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI