CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler: "Tavşancıl’ın imar planı değiştiriliyor, hastane ve okul projeleri yıllardır tamamlanmıyor"
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin üretim gücüne rağmen hak ettiği yatırımı almadığını belirtti. Dilovası Tavşancıl’daki plan değişikliğine, bitmeyen hastane ve okul projelerine, çevre tahribatına ve yetersiz eğitim altyapısına dikkat çeken Çiler, Kocaeli’nin sorunlarının ivedilikle çözülmesi çağrısında bulundu.

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, 1 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kocaeli’nin sanayi, eğitim, sağlık ve çevre sorunlarına ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Tavşancıl'daki plan değişikliğine tepki
Dilovası ilçesindeki Tavşancıl Mahallesi’nin, geçmişte TOKİ’ye konut alanı olarak tahsis edildiğini, ancak bu kararın 16 Haziran 2025’te revize edilerek depolama alanına dönüştürüldüğünü belirten Çiler, bu değişikliğe hem vatandaşların hem de sivil toplum kuruluşlarının itiraz ettiğini söyledi. “Bu ısrar neden, anlamak mümkün değil” diyen Çiler, alanın kentin tek nefes alma bölgesi olduğunu vurguladı.
Bitmeyen hastane ve okul projeleri
Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin mevcut yapısının bu statüyü karşılamadığını ifade eden Çiler, “Ya bu tabelayı indirin ya da hastaneyi gerçekten eğitim ve araştırma hastanesi yapın” dedi. Çayırova’da 2017’de temeli atılan hastanenin ise hâlâ tamamlanmadığını, yapılan ihalelerin iptal edildiğini ve hastanenin yıllardır bekletildiğini hatırlattı. Ayrıca, Darıca Piri Reis Mahallesi'nde yapımı süren bir okulun da akıbetinin belirsiz olduğunu kaydetti.
Mesleki eğitimde yetersizlik
Kocaeli gibi sanayiyle iç içe olan bir şehirde mesleki ve teknik eğitim veren okul sayısının ihtiyacın gerisinde kaldığını belirten Çiler, bu eksikliğin sanayide nitelikli iş gücü sorununu artırdığını vurguladı.
Çevre tahribatı ve plansız sanayi yatırımları
Tavşanlı'da kurulmak istenen Cüruf Depolama Tesisi’nin, henüz ÇED süreci tamamlanmadan 99 bin metrekarelik orman alanında faaliyete geçtiğini söyleyen Çiler, Yukarı Hereke'deki taş ocağında da kapasite artışına gidilmek istendiğini belirtti. Kartepe’de ise doğa ve tarım alanına haddehane kurulmak istendiğini belirten Çiler, bu projelere karşı olduklarını ifade etti.
Ulaşımdan kültüre çözüm bekleyen sorunlar
Cengiz Topel Havalimanı’nın neden aktif kullanılmadığını, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi’nin neden kapalı olduğunu ve Gebze-Darıca metrosunun neden tamamlanamadığını soran Çiler, Kocaeli’nin Türkiye’nin yükünü taşıdığını ancak bu yükün karşılığını alamadığını dile getirdi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI