CHP'li Aykut Kaya: 'Adalet Akademisi'nin Kurulması Anlamını Yitiriyor, Hukuk Zayıflıyor'

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Türkiye'nin adalet sisteminin çökmüş durumda olduğunu ve Adalet Akademisi’nin, hukukun siyasallaştığı bir ortamda anlamını yitirdiğini belirtti. Ayrıca, yargı bağımsızlığının sağlanması için iktidarın değişmesi gerektiğini vurguladı.

Şubat 14, 2025 - 11:26
CHP'li Aykut Kaya: 'Adalet Akademisi'nin Kurulması Anlamını Yitiriyor, Hukuk Zayıflıyor'


CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi'nin 20. maddesi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye'nin adalet sisteminde yaşanan derin sorunları gündeme getirdi. Kaya, Türkiye'deki adaletsizliğin sadece hâkim ve savcıların yetersiz yetiştirilmesinden kaynaklanmadığını, asıl sorunun iktidarın adalete zincir vurması olduğunu ifade etti. Hukukun, demokrasinin ve yargının sistematik olarak siyasallaştırıldığını belirterek, “AKP’nin adaleti” ifadesinin yaygınlaştığını söyledi.

Hukukun Siyasallaşması ve Adaletin Çöküşü
Kaya, Türkiye’nin hukuk ve adalet sistemindeki çöküşün, yargının tamamen yürütmenin emrine girmesiyle derinleştiğini belirtti. Dünya Bankası’nın Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ne atıfta bulunarak, Türkiye’nin 2014’ten 2023’e kadar 46 sıra gerileyerek adalet sisteminde en çok bozulma yaşayan ülke olduğunu ifade etti. Kaya, yargının siyasallaşmasının demokrasiye zarar verdiğini, özellikle muhalefetin susturulmasının toplumsal sözleşmeyi tehdit ettiğini vurguladı.

Adalet Akademisi'nin Anlamı
Kaya, “Adalet Akademisi kurup hâkim ve savcı yetiştirmek neye yarar?” diye sorarak, Türkiye'deki yargının adaletin sağlanmasından çok, iktidarın çıkarlarını koruma amacına hizmet ettiğini belirtti. Kaya, Türkiye’de mahkemelerin iktidarın talimatları doğrultusunda karar verdiği yönünde bir algı olduğunu, bu algının da adalete güveni sarstığını ifade etti. Yargının bağımsız olması gerektiğini ve adaletin herkes için geçerli olmasını savundu.

Adaletin Yeniden Tesis Edilmesi
Kaya, Türkiye'nin adalet sistemini yeniden inşa etmenin yolu olarak, mevcut iktidarın değişmesi gerektiğini ifade etti. Her kurulan akademi ve çıkarılan kanunun, siyasi güdümlü bir yargı sisteminin parçası olmaktan öteye gitmeyeceğini belirterek, “Adalet ancak herkes içindir, kimsenin siyasi emellerine alet edilemez” dedi. Ayrıca, adaletin sağlanması için keyfi tutuklamalar ve hukukun ayaklar altına alınmasının sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI