CHP’li Gürer: ‘Küçük esnafın prim gün sayısı 7200’e inecek dendi, 660 gün geçti ses yok’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf, sanatkâr ve çiftçilerin BAĞ-KUR prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023’te verdiği sözün üzerinden 22 ay geçtiğini hatırlatan Gürer, hâlâ bir düzenleme yapılmadığını belirtti. Gürer, küçük esnafın tükenme noktasına geldiğini ve acilen destek beklediğini vurguladı.

Şubat 25, 2025 - 11:43
CHP’li Gürer: ‘Küçük esnafın prim gün sayısı 7200’e inecek dendi, 660 gün geçti ses yok’

Kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında BAĞ-KUR prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi için yeni bir kanun teklifi sunduğunu açıkladı. Gürer, esnaf, sanatkâr ve çiftçilerin uzun süredir bu düzenlemeyi beklediğini vurgulayarak, teklifin bir an önce görüşülerek yasalaşmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına dikkat çekti

Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Mayıs 2023’te yaptığı sosyal medya paylaşımında küçük esnafın prim gün sayısının SSK’lılarla eşitleneceğini söylediğini hatırlatarak, “Bu açıklamanın üzerinden 22 ay, yani 660 gün geçti. Ancak henüz herhangi bir düzenleme hayata geçirilmedi” dedi. Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da konunun orta vadeli plan içinde olduğunu söylediğini ancak herhangi bir takvim açıklamadığını belirtti.

Esnafa yönelik talepler

Gürer, sosyal güvenlik sisteminde adalet sağlanması gerektiğini belirterek, “BAĞ-KUR’luların prim gün sayısının SSK’lılarla eşitlenmesi için yıllardır mücadele ediyoruz. Bu düzenleme emeklilik hakkını adil bir şekilde sunmak açısından çok önemli” dedi.

Ayrıca, 1982-2000 yılları arasında ticari faaliyet gösteren ancak BAĞ-KUR kaydı yapılmadığı için mağdur olan esnafların haklarının verilmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, bu konunun da çözüm beklediğini ifade etti.

Esnafların yaşadığı ekonomik zorluklar

Gürer, küçük esnafın artan maliyetler nedeniyle zor günler geçirdiğini, SGK ve BAĞ-KUR primlerinin ödenebilir seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi. Esnafın gelir vergisi, KDV ve kira stopaj vergilerinin düşürülmesi, süper ve hiper marketlerin haksız rekabetinin önüne geçilmesi, düşük faizli kredi desteği sağlanması gibi taleplerini dile getirdi.

Kapanan iş yerleri arttı

Ekonomik kriz nedeniyle esnafın iş yapamaz hale geldiğini belirten Gürer, kapanan işletme sayısındaki artışa dikkat çekti. 2025 Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kapanan şirket sayısının %15,8 arttığını belirten Gürer, kooperatifleşme eğiliminde de ciddi bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Gürer, mahalle esnafının ayakta kalma mücadelesi verdiğini ve bu nedenle küçük esnafa yönelik koruyucu düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI