Krup Hastalığı Çocuklarda Ciddi Solunum Sorunlarına Yol Açabilir

Özellikle 2 yaş civarındaki çocuklarda daha sık görülen krup hastalığı, solunum yollarında şişmeye neden olarak nefes almayı zorlaştırabiliyor. Medical Park Ataşehir Hastanesi’nden Uzm. Dr. Taşkın Taş, hastalığın viral enfeksiyonlardan kaynaklandığını ve ihmal edilmesi halinde ciddi solunum problemlerine yol açabileceğini belirtti.

Şubat 12, 2025 - 13:01
Krup Hastalığı Çocuklarda Ciddi Solunum Sorunlarına Yol Açabilir

Krup hastalığına dikkat
Medical Park Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Taşkın Taş, çocuklarda yaygın olarak görülen krup hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Krupun, solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyon olduğunu belirten Uzm. Dr. Taş, özellikle sonbahar ve kış aylarında vakaların arttığını ifade etti.

Erkek çocuklarda daha sık rastlanıyor
Hastalığın 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda yaygın olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Taş, ‘Krup, özellikle 2 yaş civarındaki erkek çocuklarda daha sık görülüyor. Enfeksiyon nedeniyle boğaz ve gırtlakta oluşan şişlik, nefes almayı zorlaştırabilir ve karakteristik bir öksürük sesi ile kendini belli eder’ dedi.

Viral enfeksiyon kaynaklı
Kapalı alanlarda fazla vakit geçirilmesinin enfeksiyon riskini artırdığını belirten Uzm. Dr. Taş, hastalığın en yaygın nedeninin parainfluenza virüsleri olduğunu söyledi. Grip (influenza), adenovirüs ve respiratuvar sinsityal virüs (RSV) gibi diğer virüslerin de krupa yol açabileceğini belirten Taş, nadiren bakteriyel enfeksiyonların, alerjilerin veya solunum yoluna yabancı bir cismin kaçmasının da benzer belirtiler gösterebileceğini ifade etti.

Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir
Hastalığın diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla karıştırılabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Taş, ‘Zatürre, bronşiolit veya alerjik reaksiyonlarla benzer belirtiler görülebilir. Boğmaca ve difteri gibi hastalıklarla da karıştırılabilir. Şiddetli vakalarda hava yollarındaki şişlik hızla artarak oksijen alımını tehlikeye sokabilir. Tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edebilir’ dedi.

Bulaşma yolları ve korunma yöntemleri
Hastalığın öksürük ve hapşırık yoluyla bulaştığını ifade eden Uzm. Dr. Taş, enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağıza veya yüze götürülmesiyle de virüsün yayılabileceğini söyledi. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Taş, ‘El yıkama, hasta kişilerle teması sınırlandırma gibi önlemler, çocukları krup hastalığından koruyabilir’ diye konuştu.

Belirtiler ve doktora başvurulması gereken durumlar
Krup hastalığının belirtilerini sıralayan Uzm. Dr. Taş, derin ve keskin bir öksürük, nefes alırken duyulan ıslık benzeri ses (stridor), ses tellerinin etkilenmesi, nefes alma zorluğu ve hafif ateş gibi semptomların görülebileceğini belirtti. Şu durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini ifade etti:

  • Çocuğun nefes alması belirgin şekilde zorlaşıyorsa,
  • Dudaklarda veya ciltte morarma fark ediliyorsa,
  • Öksürük veya hırıltı dinlenme halinde bile devam ediyorsa,
  • Çocuk aşırı halsiz veya huzursuzsa,
  • Yutma güçlüğü veya aşırı salya akıntısı varsa.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI