Ömer Fethi Gürer: 'Niğde'de elma, kiraz, ceviz artık yok; çiftçi de umut da kalmadı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai don felaketinden büyük zarar gören Çamardı ilçesindeki üreticilerle görüştü. Gürer, meyve ağaçlarının kuruduğunu, çiftçinin borç yüküyle baş başa kaldığını ve ürün kaybının gelecek yılı da etkileyerek tarım işçisinden esnafa kadar zincirleme mağduriyet yarattığını belirtti.

Mayıs 17, 2025 - 10:08
Ömer Fethi Gürer: 'Niğde'de elma, kiraz, ceviz artık yok; çiftçi de umut da kalmadı'


Zirai don Çamardı’yı felç etti
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde üreticilerle bir araya gelerek zirai donun yol açtığı tahribatı yerinde inceledi. Gürer, elma, kiraz, kayısı ve ceviz gibi temel ürünlerin dalında kalmadığını ifade etti.

Gürer: 'Bu don afeti bir deprem gibi iz bıraktı'
Gürer, 'Don afeti can kaybı olmamış ama çok şiddetli bir deprem gibi iz bıraktı. Gelecek yıla da yansıyacak sorunlar oluştu.' dedi. Üreticilerle birlikte bahçeleri gezen Gürer, don nedeniyle ağaçların kuruduğunu, çiçeklenmenin zarar gördüğünü, ürünün olmadığı gibi bir sonraki yıl da ürün alınamayacağını vurguladı.

Çamardı’da elma, kiraz, kayısı tamamen yok oldu
Ziyaret sırasında Çamardı Ziraat Odası Başkanı Bilal Çınar, 'Dalda ürün kalmadı. Elma, kayısı, kiraz tamamen yok. Ceviz ağaçları yeşermedi bile.' ifadelerini kullandı. 22 dönüm elma bahçesi olan üretici Bilal Deveci ise yaşadıkları zararı şöyle anlattı: 'Hiçbir tane elma yok. Ceviz de gitti, kayısı da. Bu sene de seneye de ürün yok. Bizim gibi 2000’den fazla çiftçi etkilendi.'

Gübre yok, ilaç yok, ödeme yok
Çiftçiler, ürün olmadığı için gübre ve ilaç alamadıklarını, hasat döneminde yapılacak ödemelerin bu yıl mümkün olmayacağını belirtti. Deveci, 'Tefeciden para almadan ilaç da alamayacağız. Bu yıl bakım yapılmazsa seneye daha büyük kayıplar olacak.' dedi.

Esnaf ve tarım işçisi de mağdur
Gürer, tarım işçileri ve yerel esnafın da felaketten etkilendiğini belirtti. Ürün olmayınca işçiye düşmediğini, esnafın da satış yapamadığını söyledi. 'Bu zincirleme bir mağduriyet. Gübre ve ilaç bayileri de etkilenecek.' dedi.

Zarar tespitleri yapılmadı, çiftçi sahipsiz kaldı
Gürer, Niğde'nin bazı bölgelerinde zarar tespiti yapılırken Çamardı'da henüz bu sürecin başlamadığını belirtti. 'Bir an önce hasar tespiti yapılmalı. Tarım İl Müdürlükleri harekete geçmeli.' ifadelerini kullandı.

Rakamlarla tarımsal yıkım
Bir üretici, 'Kirazdan 2 ton, kayısıdan 4-5 ton, elmadan 25-30 ton, cevizden 7-8 ton kaybımız var.' sözleriyle zararın büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Ceviz ağaçları yaprak bile açmadı
Gürer, 'Ceviz ağaçları gövermedi bile. Ağaçların yaşayıp yaşamayacağı bile belli değil. Türkiye’nin ceviz üretiminde büyük açığı olacak. İthalat kaçınılmaz.' dedi.

Gelecek yıl da kayıp
'Bu don sadece bugünü değil, geleceği de etkiliyor. Ağaçlar bu yıl ürün vermediği gibi seneye de vermeyecek. Bu nedenle borçların ertelenmesi ve faizlerin silinmesi için yasa teklifi verdik.' diyen Gürer, tarımda sürdürülebilirliğin tehlikede olduğunu vurguladı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI