Planlı Üretimle 2025-2027 Döneminde Hububat Üretiminde %13 Artış Hedefleniyor
Türkiye, tarımsal üretimi daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek amacıyla 2025-2027 yıllarını kapsayan bir planlı üretim dönemi başlatıyor. Hububat üretiminin %13, baklagillerin %17 ve yağlı tohumlu bitkilerin %22 oranında artırılması hedefleniyor. Bu süreçte, çiftçilere yönelik sadeleştirilmiş ve yönlendirici destekler sunulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, su kaynaklarını merkeze alan ve stratejik ürünleri kapsayan bir bitkisel üretim planlamasıyla gıda güvenliğini artırmayı hedefliyor. Plan kapsamında, 2025-2027 yılları arasında hububat üretiminin %13 artışla 35 milyon tondan 39,5 milyon tona, baklagillerin %17 artışla 1,2 milyon tondan 1,4 milyon tona ve yağlı tohumlu bitkilerin %22 artışla 4,6 milyon tondan 5,6 milyon tona çıkarılması planlanıyor.
Bu stratejiyle çiftçiler, yerli ve milli sertifikalı tohum kullanımıyla ilave destek alacak. Ayrıca, su kısıtı olan bölgelerde münavebeli üretim yapan üreticilere özel destekler sunulacak. Yeni model, üretim dönemi öncesinde açıklanan desteklerle üreticileri yönlendirirken, tarım sanayisinin sürdürülebilir ham madde ihtiyacını karşılamak için sözleşmeli üretime de ağırlık verecek.
Bitkisel üretim planlaması, arpa, buğday, ayçiçeği, pamuk gibi stratejik öneme sahip 13 ürün ve yem bitkilerini kapsıyor. Şeker pancarı, çay ve fındık gibi özel mevzuatlara tabi ürünler bu planlama dışında bırakılmış durumda. Tarım arazilerinin etkin kullanımı için işlenmeyen toprakların kiralanması da gündemde.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI