T1 Terminaliyle Kapasite Patlaması: Sabiha Gökçen 47 Milyon Yolcuya Hazırlanıyor

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yolcu yoğunluğunu karşılamak amacıyla yeniden devreye alınacak T1 terminal binasıyla birlikte kapasite 47 milyonun üzerine çıkıyor. Yeni yürüyen bant sistemleri, bağlantı köprüleri, 8 ek biniş kapısı ve genişletilmiş otopark alanları ile havalimanı, uluslararası hava trafiğinde Türkiye'nin payını artırmayı hedefliyor.

Mayıs 16, 2025 - 12:30
T1 Terminaliyle Kapasite Patlaması: Sabiha Gökçen 47 Milyon Yolcuya Hazırlanıyor


Sabiha Gökçen Havalimanı büyüme planlarında vites artırdı
İstanbul’un artan ulaşım ve turizm ihtiyaçlarına cevap veren Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda kapasite artırımı ve modernizasyon çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki HEAŞ ile ISG ortaklığında yürütülen projeyle, havalimanının ilk terminal binası T1 yeniden devreye alınmak üzere yenileniyor.

T1 terminali yeni vizyonla geliyor
Modern mimarisi, teknolojik altyapısı ve yolcu odaklı çözümleriyle yenilenen T1 terminal binası, İstanbul’un küresel havacılıkta daha etkin rol oynamasına katkı sağlayacak. Projenin tamamlanmasının ardından T1’in tek başına yaklaşık 4 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanıyor.

İkinci pistle kapasite arttı, T1 ile daha da büyüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan ikinci pistin devreye girmesiyle, Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye'deki uçuş trafiğinin yaklaşık yüzde 22’sini karşılar hale geldi. Yenilenen T1 terminali de bu kapasite artışına katkı sunacak.

T2 ile T1 arasında özel bağlantı köprüsü
24 bin metrekarelik alana sahip T1 terminali, yaklaşık 240 metre uzunluğunda özel bir köprü sistemi ile mevcut terminal T2’ye bağlanacak. Bu sistem sayesinde yolcular, T2’de işlemlerini tamamladıktan sonra yürüyen bantlarla T1’e geçebilecek.

Yeni biniş kapıları ve otopark genişletmesi
T1 terminal binasında 8 ilave biniş kapısı devreye alınacak. Ayrıca mevcut T2 önündeki otoparkın kapasitesi 5 bin 543 araca, T1 otoparkı ise 1029 araca çıkarılacak. Böylece toplam otopark kapasitesi 6 bin 752 araca ulaşacak.

Depreme dayanıklı altyapı ile güvenli yolculuk
T1 binasında yürütülen yenileme çalışmalarında sismik izolatör teknolojisi, zemin iyileştirme ve jeoteknik analizlerle depreme dayanıklılık ön planda tutuldu.

HEAŞ Genel Müdürü Faruk Kacır'dan açıklama
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Meydan Otoritesi HEAŞ Genel Müdürü Faruk Kacır, proje ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
'Yenilenen vizyonuyla hizmete açacağımız T1 terminalimiz, modern mimarisi, gelişmiş teknolojik altyapısı, yolcu konforuna yönelik çözümleri ve sürdürülebilir yapısı ile sadece havalimanımızın değil, İstanbul’un da havacılık vizyonuna katkı sağlayacak bir projedir.'

Avrupa’da en hızlı büyüyen havalimanı
40 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Sabiha Gökçen Havalimanı, “Major Havalimanları” kategorisinde Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı konumunda. T1 terminalinin devreye girmesiyle birlikte operasyonel verimlilik, müşteri deneyimi ve sürdürülebilirlik açısından da sektör standartlarının üzerine çıkılması hedefleniyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI