Trump, 'soykırım' diyerek video gösterdi: Görüntüler Güney Afrika değil, Kongo’dan çıktı
ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika’da beyazlara yönelik soykırım iddiasını desteklemek için Oval Ofis’te gösterdiği görüntülerle dünya kamuoyunu yanılttı. İddia edilen videoların aslında Kongo'daki çatışmalardan olduğu ortaya çıktı.

Trump'ın Oval Ofis'teki açıklaması tepki çekti
ABD Başkanı Donald Trump, 21 Mayıs Çarşamba günü Beyaz Saray’da Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile yaptığı görüşmede tartışmalı bir iddiada bulundu. Trump, görüşme sırasında Güney Afrika’da beyazlara yönelik bir “soykırım” yaşandığını öne sürerek bazı görüntüler gösterdi. Ancak kısa süre içinde bu görüntülerin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.
Görüntüler Güney Afrika değil, Kongo'dan
The Guardian’ın haberine göre, Trump’ın kamuoyuna sunduğu fotoğraflar ve videolar Güney Afrika’ya değil, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne aitti. Gösterilen kareler, Reuters tarafından 3 Şubat’ta yayımlanan bir videodan alınmıştı ve insani yardım çalışanlarının ceset torbalarını taşıdığı Kongo’nun Goma kentinde kaydedilmişti.
İddialar çürütüldü: Mezarlık değil, anma alanı
Trump, gösterdiği bir videoda, binin üzerinde beyaz çiftçinin mezarlarının yer aldığını iddia etti. Ancak söz konusu görüntülerin, Newcastle ile Normandein kasabaları arasındaki yolda bulunan bir geçici anıt alanını gösterdiği ortaya çıktı. Anıtı oluşturan Rob Hoatson, BBC’ye yaptığı açıklamada alanın gömülme yeri olmadığını, bölgede öldürülen iki Afrikaner için oluşturulmuş geçici bir anıt olduğunu belirtti.
Toplantının gündemi değişti
ABD Başkanı Trump ile Ramaphosa arasındaki görüşme ticaret ve stratejik madenler konularında yapılması planlanmıştı. Ancak görüşme sırasında Trump’ın beyaz Güney Afrikalıların zulüm gördüğünü öne süren materyaller göstermesiyle toplantı farklı bir yön kazandı. Trump, 'İnsanlar güvenlikleri için Güney Afrika’dan kaçıyor. Topraklarına el konuluyor, birçok durumda öldürülüyorlar' ifadelerini kullandı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI