Alparslan Bayraktar: ‘Günlük 8,8 milyon metreküp doğal gaz üretimiyle 3,8 milyon hanenin ihtiyacını karşılıyoruz’
Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimi rekor seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, günlük üretimin 8,8 milyon metreküpe çıktığını ve bu miktarın Türkiye’deki 3,8 milyon hanenin ihtiyacını karşıladığını açıkladı. Bayraktar, yeni strateji doğrultusunda petrol ve doğal gaz üretiminde büyük ilerlemeler kaydedildiğini, Gabar’da günlük 80 bin varil petrol üretildiğini ve konvansiyonel olmayan üretim için yeni ortaklıklar kurulduğunu belirtti.

Doğal gaz üretiminde yeni rekor
Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştirildiği Sakarya Gaz Sahası’nda üretim yeni bir seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, günlük üretimin 8,8 milyon metreküpe yükseldiğini açıkladı. Bayraktar, bu üretimle Türkiye’deki 3,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının yerli kaynakla karşılandığını vurguladı.
‘Altına hücum’ dönemi bitti, sırada kritik madenler var
11 Nisan 2025’te Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu’nda konuşan Bayraktar, artık yeni yüzyılın kritik madenlere yönelme dönemi olduğunu ifade etti.
Enerji stratejisinde 3 temel ayak
Bayraktar, Türkiye’nin 2016 sonrası enerji alanında ciddi bir strateji değişikliğine gittiğini belirtti. Üç temel ayaktan oluşan bu stratejinin ilk adımının, Türkiye’nin kendi filosu ve gemileriyle yoğun arama faaliyetlerine başlaması olduğunu dile getirdi. Bu strateji sonucunda Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda büyük bir doğal gaz keşfi gerçekleştiğini söyledi.
Üretim artıyor: Hedef yıllık 7,5 milyar metreküp
Bayraktar, Nisan ayı sonunda üretimin 9,5 milyon metreküpe ulaşmasının beklendiğini ve birinci fazın tamamlanacağını belirtti. 2026 yılında üretimin iki katına çıkacağını ve yıllık 7,5 milyar metreküp doğal gaz üretileceğini açıkladı. Bayraktar, bu miktarın, Cumhuriyet tarihi boyunca üretilen toplam doğal gazın yaklaşık 50 katına denk geldiğini ifade etti.
Gabar’da günlük 80 bin varil petrol
Enerji stratejisinin ikinci ayağının ise ‘gidilmedik yerlere gitmek’ olduğunu aktaran Bayraktar, 2021 yılında Gabar’da gerçekleştirilen keşif ile bugün 80 bin varil petrol üretildiğini söyledi. Türkiye Petrolleri’nin 2016’daki günlük üretiminin 36 bin varil olduğunu hatırlatan Bayraktar, bölgedeki potansiyelin çok daha yüksek olduğunu vurguladı.
Diyarbakır’da konvansiyonel olmayan üretim için yeni ortaklık
Stratejinin üçüncü ayağı kapsamında konvansiyonel olmayan üretimle ilgili yeni adımlar atıldığını kaydeden Bayraktar, Diyarbakır’daki dört sahada çatlatma (cracking) yöntemiyle üretim yapılacağını belirtti.
Amerika modeli Trakya ve Güneydoğu’ya taşınıyor
Bu üretim modelinin ABD’yi dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi haline getirdiğini hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin de Trakya ve Güneydoğu’daki sahalarda bu yöntemle üretim yapmaya başlayacağını açıkladı.
Nadir toprak elementleri stratejik önemde
Bayraktar, Türkiye’nin Eskişehir Beylikova başta olmak üzere nadir toprak elementleri açısından önemli rezervlere sahip olduğunu belirtti. Bu madenlerin ekonomiye kazandırılmasının öncelikli hedeflerden biri olduğunu vurguladı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI