Gökyüzündeki Hafif Dev: Ortalama Bir Bulut 500 Ton Ağırlığa Ulaşabiliyor
Gökyüzünde süzülen hafif yapılar gibi görünen bulutların aslında tonlarca ağırlığa sahip olduğu ortaya çıktı. Ortalama büyüklükteki bir kümülüs bulutunun yaklaşık 500 ton ağırlığında olduğu, bu dev kütlenin nasıl havada kalabildiği merak konusu oldu.

Bulutların görünmeyen ağırlığı şaşırtıyor
Gökyüzünde süzülen ve oldukça hafif görünen bulutların aslında tonlarca ağırlığa sahip olduğu bilgisi, bilimsel gerçeklerle doğrulandı. Meteorologlara göre, ortalama büyüklükteki bir kümülüs (cumulus) bulutu yaklaşık 500 ton ağırlığında.
Ağır ama havada kalıyor
Bu devasa kütle, milyarlarca küçük su damlacığının bir araya gelmesiyle oluşuyor. Her bir damlacık oldukça hafif olsa da, bulutun genel hacmi ve içindeki toplam damlacık sayısı hesaba katıldığında ağırlık büyük rakamlara ulaşıyor. Ancak bu su damlacıkları, havada çok geniş bir alana yayıldıkları için yoğunlukları düşük kalıyor ve bu sayede bulutlar gökyüzünde asılı durabiliyor.
Fizik kuralları devrede
Bulutlar, yerçekimine rağmen atmosferin yukarı yönlü hava akımları tarafından taşınıyor. Ayrıca, içerdikleri su buharı damlacıkları mikroskobik boyutlarda olduğundan dolayı düşmeden önce uzun süre havada asılı kalabiliyor. Bilim insanları, bu durumun atmosferik fizik kurallarına tamamen uygun olduğunu belirtiyor.
İnsan gözü yanıltılabiliyor
Gökyüzündeki bu hafif görünen kütlelerin gerçek ağırlığı, çıplak gözle algılanamıyor. Görsel olarak hafif ve zarif yapılar gibi görünseler de, gerçekte büyük miktarda su barındırdıkları için oldukça ağırlar.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI