İstanbul’dan Başlayan Gıda İsrafı Önleme Projesi, Ekonomiye 1 Trilyon Liralık Yük Getiriyor!
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, gıda israfının Türkiye ekonomisine olan etkilerine dikkat çekerek, 2025 bütçesinin yüzde 12’sine denk gelen yıllık israfın önlenmesi için başlatılan projenin ayrıntılarını paylaştı.

Gıda israfını önlemeye yönelik önemli bir proje, Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'dan başlatıldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, projenin başlangıç noktası hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'deki gıda israfının ciddi boyutlarda olduğunu vurguladı. "Ülkemizde rakamlar çok net değil ama elimizdeki verileri toparladığımızda, yaklaşık yılda 19-20 milyon tonluk bir israf var. Bunun parasal karşılığı ise 1 trilyon 570 milyar lira" dedi.
Gıda İsrafı ve Ekonomiye Etkisi
Avdagiç, bu israfın Türkiye'nin 2025 bütçesinin yaklaşık yüzde 12'sine denk geldiğini ifade etti. "Bütçemizin yaklaşık yüzde 12’si kadar bir israf var" diyerek, bu durumu dikkate almanın önemini belirtti.
Birleşmiş Milletler Verileriyle Desteklenen Çıkış
İstanbul'daki bir toplantıda proje hakkında daha fazla bilgi veren Avdagiç, Birleşmiş Milletler verilerine de yer vererek, "Dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu israf, modern dünyanın trajedisidir. Bir yanda milyar ton gıda çöpe giderken, diğer yanda dünyada en az 9 milyon kişi açlıktan hayatını kaybediyor" ifadelerini kullandı.
İsraf Karşıtı Bilinç ve Eğitim Çağrısı
Gıda israfının önlenmesi için bilinçli bir tüketim kültürünün oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Avdagiç, "Zaman yönetiminden bütün sektörlerdeki üretim ve ürünlere kadar her alanda israf karşıtı bir bilinci yerleştirmemiz gerekiyor" diyerek, kamuoyunu israf karşıtlığını yaygınlaştırmaya çağırdı.
Milli ve İnsani Bir Görev
Proje ile yaygın ve etkin bir israf karşıtlığı oluşturulmasının hedeflendiğini belirten Avdagiç, "Türkiye’de 'israfa dur' demenin, israfı azaltacak her girişimin milli bir görev olmanın yanı sıra bir insanlık vazifesi olduğuna inanıyoruz" dedi.
Destekleyen Kurumlar ve Eğitim Programları
Avdagiç'in açıklamalarına göre, projeye İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Borsası gibi pek çok kurum da destek veriyor. Proje kapsamında israfa karşı bilinçlendirme eğitimleri verilecek ve eğitimlerin hedef kitlesi üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü çalışanları ve okullardan oluşacak. Projenin hedefi, İstanbul'da 100 bin kişiye, dolaylı olarak ise 500 bin kişiye ulaşmak.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI