Türkiye ile Suriye arasındaki yüzde 500'lük gümrük vergisi krizi çözüldü

Suriye’deki yeni yönetimin tek tip gümrük vergisi uygulaması, Türkiye ile ticarette yüzde 500’e varan artışlara neden olmuş ve ticareti durma noktasına getirmişti. Yapılan diplomatik görüşmeler sonrası, iki ülke arasında 5 maddelik bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı. Türk firmaları, Suriye’nin yeniden imarında aktif rol üstlenecek.

Ocak 24, 2025 - 15:15
Türkiye ile Suriye arasındaki yüzde 500'lük gümrük vergisi krizi çözüldü

Suriye’de 24 yıl süren Beşar Esad iktidarının devrilmesinin ardından, geçici hükümet 11 Ocak 2025 itibarıyla gümrük vergileri konusunda yeni bir düzenlemeye gitmişti. Tüm ülkelere uygulanan tek tip vergi rejimi, Türkiye’den gönderilen ürünler için gümrük tarifelerinde yüzde 300 ila 500 oranında artışa yol açmıştı. Bu durum, sınır kapılarında uzun tır kuyruklarının oluşmasına ve ticaretin durma noktasına gelmesine neden oldu.

Yazılı açıklama yapıldı
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerde yeni bir dönemin başladığı ifade edildi. Açıklamada, “Türk ürünleri artık yalnızca kuzeydeki bölgelerde değil, tüm Suriye topraklarına ulaşabilmektedir” denildi.

Suriye'nin yeni hükümeti tarafından uygulanan gümrük vergilerinin bazı yanlış anlaşılmalara neden olduğuna işaret edilen açıklamada, iki ülke arasında video konferans ve yüz yüze görüşmelerle çözüm arandığı belirtildi.

23 Ocak’ta Türk heyetinin Suriye’nin başkenti Şam’a yaptığı ziyaret kapsamında, taraflar arasında 5 maddelik bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı.

5 maddelik yol haritası belirlendi

1- Gümrük vergilerinin revizyonu:
Suriye’nin tüm ülkelere eşit şekilde uyguladığı gümrük vergilerinde belirli ürünler için yeniden düzenleme yapılması kararlaştırıldı.

2- Serbest Ticaret Anlaşması:
2011’de askıya alınan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın daha geniş kapsamlı bir ekonomik iş birliği anlayışıyla yeniden yürürlüğe alınması için müzakerelere başlanacak.

3- Ekonomik ve ticari iş birliği:
Sanayi, tarım, transit taşımacılık ve müteahhitlik gibi alanlarda iş birliği yapılacak. Türk firmalarının Suriye’nin imarında kilit rol oynayacağı ifade edildi.

4- Türk firmalarının tüm Suriye'de faaliyet göstermesi:
Türk şirketlerinin tüm Suriye genelinde yeniden imar projelerine katılması için Suriye yönetimiyle koordinasyon sağlanacak.

5- Sınır kapılarında iş birliği:
Artan ticari trafik nedeniyle sınır kapılarındaki koordinasyon ve verimlilik artırılacak.

Türk heyetinin Suriye Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Mahir Halil el-Hasan ve diğer yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda iki ülke arasındaki sorunların çözümü için somut adımlar atıldığı açıklandı.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI